ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξεταστική για το Μνημόνιο ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

18:06 - 31 Μαρ 2015 | Πολιτική
Εξεταστική για το Μνημόνιο ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά στην υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς του μνημονίου, αποφάσισε να ζητήσει από τη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

H πρόταση επιμερίζει το ερευνητικό πεδίο σε τέσσερις περιόδους, με σκοπό να φωτίσει τα ιδιαίτερα πολιτικά των κκ. Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Υπό διερεύνηση αναμένεται να τεθούν οι περίοδοι:

  • Οκτώβριος 2009 με Μάιο του 2010. Υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης υπό τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

  • Μάιος 2010 –Νοέμβριος 2011 (δεύτερη δανειακή σύμβαση).

  • Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012 (PSI, Παπαδήμος).

  • Μάιος 2012 διακυβέρνηση της χώρας από Σαμαρά –Βενιζέλο.

 

Σε μια κίνηση που συμβολίζει το επίπεδο πολιτικής αβρότητας με το Καραμανλικό στρατόπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει στην πρόταση του τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Σώματος.

 

Γραμματέας της Κ.Ο: Υλοποιούμε την δέσμευσή μας

 

Σε δήλωσή του ο Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, αναφέρει: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των Μνημονίων. Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας».

 

Το Παρασκήνιο

 

Το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τέθηκε στην έκτακτη σύσκεψη του προεδρείου της Κ.Ο που συγκάλεσε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Είχαν προηγηθεί συζητήσεις και συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με κύριο ζητούμενο το χρόνο υποβολής της σχετικής πρότασης.

 

Στην καθοριστική από αυτές, αρχές του Μαρτίου, όπου ελήφθησαν οριστικέα αποφάσεις, μετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Καμμένος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς κ. Νικολούδης, ο ΓΓ της Κυβέρνησης κ. Σαγιάς και ο ΓΓ του Πρωθυπουργού κ. Τζανακόπουλος.

 

Οι αντιδράσεις από  τα κόμματα της αντιπολίτευσης
 
ΝΔ:  Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν 
 
«Όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα», σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει «βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο». 
«Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν.  Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία», τόνισε ο κ. Καραγκούνης.
 
Ποτάμι: Άλλη μια εξεταστική λοιπόν στα γρήγορα

«Άλλη μια εξεταστική λοιπόν στα γρήγορα για δημαγωγία και εσωτερική κατανάλωση», επισήμανε από την πλευρά του, το Ποτάμι, αφήνοντας αιχμές, για το γεγονός ότι στο πλαίσιο των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, η διερεύνηση ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 2009 και αφήνει εκτός την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.
 
Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι «Οι ατέρμονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ρίξουν κανένα φως αλλά θα αναδείξουν για άλλη μια φορά την παθογένεια του παλιού πολιτικού συστήματος και εδώ περιλαμβάνουμε βέβαια και τον ΣΥΡΙΖΑ».
 
ΚΙΔΗΣΟ: Καλοδεχούμενη η Εξεταστική 
 
«Καλοδεχούμενη η Εξεταστική, έστω και ως υπεκφυγή απο την πραγματικότητα στην οποία αδυνατεί να προσαρμοστεί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και αρνείται να κυβερνήσει, με τετράστιες συνέπειες για τη χώρα»,  σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Πεταλωτής, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
 
ΠΑΣΟΚ: Την περιμένουμε με χαρά
 
«Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3. Αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004 – 2009, όχι από το 2010. Οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στην Βουλή», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. 
Τελευταία τροποποίηση στις 20:45 - 31 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.