ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση Φυλακών τύπου Γ΄

11:46 - 18 Απρ 2015 | Πολιτική
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση Φυλακών τύπου Γ΄
Με διαδοχικές ονομαστικές ψηφοφορίες που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής και τις οποίες προκάλεσε η Αντιπολίτευση, υπερψηφίστηκαν τα επίμαχα (πέντε) άρθρα και οι δύο τροπολογίες του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν μεταξύ άλλων στην περίπτωση του τρομοκράτη της 17Ν Σάββα Ξηρού, συγγενείς κατηγορουμένων για τρομοκρατική δράση και την κατάργηση του κουκουλονόμου.

Ειδικότερα:

  • Το άρθρο 1 καταργεί τις φυλακές κράτησης Τύπου Γ΄.
  • Το άρθρο 3 δίνει δυνατότητα αποφυλάκισης όσων κρατουμένων είναι πάνω από 75 ετών και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι 10 έτη.
  • Το άρθρο 6 δίνει την δυνατότητα σε ισοβίτες όπως ο Σάββας Ξηρός που έχουν εκτίσει 10 χρόνια ποινής και υφίστανται αναπηρία 80%, όπως και σε καταδικασθέντες για οικονομικά εγκλήματα με αναπηρία άνω του 80% που έχουν εγκλειστεί ήδη επί πέντε χρόνια, να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους υπό κατ΄ οίκον περιορισμό φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».
  • Το άρθρο 9 περιλαμβάνει ευεργετικά μέτρα για ανήλικους κρατούμενους.
  • Το άρθρο 12 προβλέπει έκτακτα μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών κράτησης.

Κουκουλονόμος και Πυρήνες της Φωτιάς

Η τροπολογία με αριθμό 43, προβλέπει δυνατότητα έκτισης ποινής με κατ οίκον περιορισμό, σε όσους συγγενείς προφυλακίστηκαν καθώς είχαν εμπλακεί λόγω αυτής της ιδιότητάς τους, με καταδικασθέντες για τρομοκρατία, όπως στην περίπτωση των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Η τροπολογία με αριθμό 46, μετά και τις βελτιωτικές αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης προβλέπει κατάργηση του «κουκουλονόμου», εκτός από τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται κουκούλες σε ληστείες.

Πως ψήφισαν τα κόμματα

Η ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισαν όλες τις διατάξεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρόν» στην τροπολογία 46. Το ΚΚΕ υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 3 καθώς και την τροπολογία με τον αριθμό 46. Παρών δήλωσε για τα άρθρα 6 και 9 και στην τροπολογία με αριθμό 43. Η Χρυσή Αυγή υπερψήφισε το άρθρο 1, παρών δήλωσε στα άρθρα 3,6, και 9 καθώς και στην τροπολογία 43 ενώ καταψήφισε την τροπολογία 46.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.