ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σενάρια κάλπης σε περίπτωση αδιεξόδου

15:00 - 19 Απρ 2015 | Πολιτική
Σενάρια κάλπης σε περίπτωση αδιεξόδου
Σενάρια εκλογών ή δημοψηφίσματος ανοίγει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού,  παρόλα αυτά, προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο ρήξης, το οποίο αν συμβεί θα προτρέξει στην κάλπη για ανανέωση της εντολής.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Δραγασάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, εξηγώντας ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο».

Ο κ. Δραγασάκης επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση θέλει «βιώσιμη λύση εντός ευρώ», αλλά ξεκαθαρίζει πως «δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές».

«Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο» σημειώνει.

«Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε» προσθέτει, εκτιμώντας ότι «αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά».

Επίθεση εναντίον των δανειστών εξαπολύει και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Αγορά», τους κατηγορεί ότι «επιθυμούν την υποταγή και την παράδοση της Ελλάδας» και προσθέτει: «Συμφωνία δεν μπορεί να κλειστεί με τα νεοφιλελεύθερα νεοαποικιακά κέντρα, που κυριαρχούν στην ΕΕ και το ΔΝΤ, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να απειλήσει πραγματικά και σε βάθος τα πιο ζωτικά και θεμελιώδη οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά τους».

Ο κ. Λαφαζάνης εκτιμά ότι η Ελλάδα ακόμη δεν γνωρίζει τη δύναμή της και ότι «αυτό είναι το κλειδί για να διεκδικήσει η χώρα μας μια ανάσα και να σταθεί στα πόδια της».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αφήνει και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι  «το ερώτημα θα είναι τα σημεία και το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση της Αριστεράς με τους δανειστές. Δεν θα είναι δημοσιονομικό ερώτημα, βεβαίως δεν πρέπει να είναι έξοδος από το ευρώ, διότι το χρέος πρέπει να λυθεί μέσα, άρα τα επιμέρους σημεία όποιας συμφωνίας για την οποία μάχεται σθεναρά σήμερα το οικονομικό επιτελείο».

Βενιζέλος: Καταστροφή ένα δημοψήφισμα

Οι αναφορές των στελεχών της κυβέρνησης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αναφερόμενος σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα είπε πως θα ήταν «καταστροφή άμα τη προκηρύξει του, καθώς όλοι θα θεωρήσουν διεθνώς ότι αυτό αφορά τη θέση της χώρας στο ευρώ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.