ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δήμητρα Λιάνη: Ο Γιώργος μισούσε τον Ανδρέα

20:04 - 19 Απρ 2015 | Πολιτική
Δήμητρα Λιάνη: Ο Γιώργος μισούσε τον Ανδρέα
Στο πολυτάραχο σενάριο της ζωής του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, αυτής της εκρηκτικά γοητευτικής προσωπικότητας που σφράγισε τα μεταπολιτευτικά χρόνια της χώρας, η Δήμητρα Λιάνη, η τελευταία γυναίκα της ζωής του, αποτελεί τον δραματικό επίλογο.


Ένα αμφιλεγόμενο φινάλε που γράφηκε μέσα στο φθίνον έπος του Μεγάλου Λαοπλάνου, σε μιαν ατμόσφαιρα ανεξέλεγκτων βυζαντινισμών, ίντριγκας, πάθους και μίσους, που διέτρεχαν υπογείως με λυσσώδη ένταση τα φαινομενικά ήρεμα νερά της τρέχουσας κομματικής καθημερινότητας.

Η αλήθεια είναι ότι η οικογένεια του Ανδρέα, ουδέποτε αποδέχθηκε την «ακατέργαστη» και «παρείσακτη» Δήμητρα. Κι εκείνη με τη σειρά της, με τις λαϊκές συνήθειες ενός ανθρώπου που δύσκολα τιθασεύει τις δύσθυμες διαθέσεις της, δε δίστασε να αφήνει κάθε τόσο ορμητικό το χείμαρρο των αισθημάτων της, να κατακλύζει με τις λάσπες του τα ηλιόλουστα μάρμαρα του καθωσπρεπισμού τους.

« Ο Ανδρέας θα έκανε χαρακίρι»

Μοναδική γέφυρα με την Οικογένεια, ήταν ο Γιώργος. Αλλά, φαίνεται πως η απόφασή του να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια και την κομματική ζωή την «χήρα του Ανδρέα», στάθηκε αιτία πολέμου. Με αφετηρία την κόντρα για το αρχείο του Ανδρέα που η Δήμητρα θέλησε να δωρίσει στο ίδρυμα της Βουλής, η κ. Λιάνη άρχισε να εξομολογείται- υπαρκτά ή όχι- περιστατικά από τις σχέσεις του καταιγιστικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ με μέλη της πρώην Οικογενείας του, βγάζοντας ενίοτε στη φόρα, δυσάρεστες λεπτομέρειες.

Προεκλογικά, από την στιγμή που ο Γιώργος, μετά την διαφωνία του με τον «Ύπαρχο» του Σαμαρά, Β. Βενιζέλο, ίδρυσε δικό του Κίνημα, δεν έχασε την ευκαιρία να τον κατακεραυνώσει, ότι διασπά την Κεντροαριστερά Παράταξη.
Και μόλις πριν από λίγες ώρες, το απόγευμα της Κυριακής,  εξαπέλυσε εκ νέου δριμεία επίθεση κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού.
Μιλώντας στο κυπριακό ΡΙΚ, ανέφερε μεταξύ άλλων απαξιωτικών, ότι «αν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προβλέψει ότι ο γιος του θα έβαζε τη χώρα στο ΔΝΤ θα είχε κάνει χαρακίρι».

«Σημίτης και Γιώργος μισούσαν τον Ανδρέα»

Και ακάθεκτη συνέχισε: «Ο,τι του έστελνε (ο Γιώργος) ως υπουργός, τσαλακωνόταν και πεταγόταν στο καλάθι των αχρήστων. Υπήρξαν ομηρικοί καυγάδες σπίτι. Δεν μπορούσε να τον φανταστεί ηγέτη της Ελλάδας». Ο Ανδρέας, όπως ισχυρίστηκε, υπονοώντας μητρική επίνευση, «έβαζε τον Γιώργο στην κυβέρνηση εξαιτίας οικογενειακών πιέσεων».

Η Δήμητρα Λιάνη, όμως επεκτάθηκε και στα interna corporis του ΠΑΣΟΚ εκείνων των ταραγμένων ημερών, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου, από το κρεβάτι της αρρώστιας του, έβλεπε να φεύγει η ζωή και η αρχή της εξουσίας του σαν άμμος ψιλή μες΄ από τα χέρια του. Όπως επιβεβαίωσε, ο ιδρυτής του κόμματος, δεν επιθυμούσε να πέσει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια του Κώστα Σημίτη στη μάχη της διαδοχής και είχε μάλιστα, δώσει σχετική εντολή στον… «θετό γιο» του,  Κώστα Λαλιώτη.

«Ήθελε τον Πάγκαλο, αλλά…»

«Μια μέρα που είχε πυρετό και ανέπνεε με τη μάσκα του οξυγόνου μου είπε ¨φώναξε μου τον Λαλιώτη¨. Κατέβασε τη μάσκα του οξυγόνου και είπε στον Λαλιώτη: ¨Φρόντισε το κόμμα να μην πάει στον Σημίτη¨ . Ο Λαλιώτης του είπε "ναι πρόεδρε" και έφυγε. Δεν τον ξανάδε ποτέ». «Σημίτης και Γιώργος έχουν έναν κοινό: μισούν τον Ανδρέα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αποκάλυψε ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε σκεφτεί να δώσει το «δαχτυλίδι» στον Θόδωρο Πάγκαλο, όταν εκείνος ήταν υποψήφιος για δήμαρχος Αθηναίων, ωστόσο, η συμπεριφορά του πρώην υπουργού που αποδείχθηκε ολέθρια, όταν ηττήθηκε αναπάντεχα από τον Δ. Αβραμόπουλο (τον «κύριο Τίποτε»…)τον ενόχλησε και άλλαξε γνώμη.

Όσο για το σημερινό ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως «είναι ένα αντεθνικό, αντιλαϊκό, απόκομμα ντροπής που φέρει μόνο το όνομα και όχι τη χάρη» του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.