ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτη Σύνοδο για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Α. Τσίπρας

20:32 - 19 Απρ 2015 | Πολιτική
Έκτακτη Σύνοδο για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Α. Τσίπρας
Σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τη νέα τραγωδία, στην Μεσόγειο με τους εκατοντάδες νεκρούς παράτυπους μετανάστες, που πνίγηκαν κοντά στην Λαμπεντούζα, στην προσπάθειά τους, να φτάσουν στην Ευρώπη, από την Λιβύη.

Ο Πρωθυπουργός, μίλησε με τον ομόλογό του, της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, ενώ κοινή είναι η πεποίθηση των περισσότερων χωρών του Νότου, ότι η Ευρώπη πρέπει να δει το ζήτημα όχι αποσπασματικά, αλλά ως ένα γεγονός που αφορά όλες τις χώρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ματέο Ρέντσι την θλίψη του για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την πορεία των ερευνών.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να μην καταστούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αποθήκες ψυχών και πρότεινε να συντονιστούν οι ενέργειες των χωρών της Μεσογείου για να διεκδικήσουν περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο «καυτό» αυτό ζήτημα.

Ήδη την Δευτέρα θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Eξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή που προκαλεί μεγάλα μεταναστευτικά-προσφυγικά κύματα. ενώ Σύνοδο Κορυφής σε ανώτατο επίπεδο ζήτησαν οι Ολάντ και Ρέντζι, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας με δηλωσή του από Μαξίμου.

 Ο Πρωθυπουργός απεύθυνε επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου και σημείωσε, ότι πρέπει η Μεσόγειος να σταματήσει να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι χώρες του μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και γενικότερα η ελληνική πολιτική στο πρόβλημα των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών θα τεθούν προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.

Το σχέδιο σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό θα πρέπει  να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

«Η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μάς συγκλονίζει όλους. Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι απαιτούντα πράξεις και όχι ωραία λόγια.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται».

Ο κ. Σακελλαρίδης έστρεψε τα βέλη του και κατά της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση».

«Το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε λοιπόν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε» κατέληξε.
 
«Η νέα τραγωδία ανοιχτά της Λαμπεντούζα, αναδεικνύει για άλλη μία φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο τις διεθνείς διαστάσεις του ολοένα διογκούμενου κύματος μεταναστών και προσφύγων» δήλωσε και η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Τόνισε ότι το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών σε καθημερινή, σχεδόν, βάση το καθιστά εκρηκτικό και δεν αφορά αποκλειστικά τις χώρες του Νότου αλλά  την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνει με τη σφραγίδα και τη συνολική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:44 - 19 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.