ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάρδας: Αναγκαστική η δήμευση λόγω υστέρησης εσόδων

15:10 - 21 Απρ 2015 | Πολιτική
Μάρδας: Αναγκαστική η δήμευση λόγω υστέρησης εσόδων
Διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στην εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος, έδωσε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό,, η διάθεση των χρημάτων, θα γίνει με τους εξής όρους:

  • Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.
  • Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
  • Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Ο κ. Μάρδας πάντως ξεκαθάρισε ότι από το ΕΣΠΑ δεν θα αφαιρεθεί ούτε ένα ευρώ.

Υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημάρχων, ο κ. Μάρδας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα της χώρας, κάνοντας λόγο για απρόσμενα γεγονότα σε σχέση με τον προϋπολογισμό της χώρας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περισσότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, η κίνηση είναι αναγκαστική για να εισρεύσουν χρήματα στα Ταμεία του κράτους, καθώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε έκτακτα γεγονότα στην πρόσφατη περίοδο και ότι τα έσοδα δεν ήταν αυτά που περίμεναν.

Ο κ. Μάρδας, επιπλέον, ανέφερε ότι στις 24 Μαρτίου βρήκε "άνοιγμα" 552 εκατ. ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ότι από τότε άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μην φτάσει η χώρα στο σημείο να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Ο υπουργός επίσης ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε στάση πληρωμών, αλλά σε μετάθεση κάποιων πληρωμών. Σε ό,τι αφορά κάποιες οφειλές του υπουργείου Οικονομικών προς τους ΟΤΑ, είπε ότι δεν τις πλήρωσε, «γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα στενότητας».

Ενημέρωσε επίσης ότι οι εταίροι είχαν προτείνει τη συγκεκριμένη επιλογή, εδώ και αρκετό διάστημα και υπήρχε η σκέψη να κατατίθενται άτοκα στην ΤτΕ. Επιπλέον, ανέφερε ότι το συνολικό ποσό των διαθεσίμων που θα κατατεθούνε στην ΤτΕ και προέρχονται από τους δήμους είναι ύψους 2,5 δισ., ενώ το ποσό των διαθεσίμων από το σύνολο των φορέων αγγίζει τα 5,5 με 6 δισ. ευρώ.

Κατά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση, ο κ. Μάρδας, έκανε λόγο για «πολύ ωραία συζήτηση σε σχετικά ήρεμο κλίμα», όπου δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, πράγμα που έγινε και γραπτά.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η ΠΝΠ είναι νόμος που πρέπει να εφαρμοστεί και τόνισε ότι η διάταξη είναι σαφής, καθώς επιτρέπει στους δήμους να αποφασίσουν πόσα λεφτά θα κρατήσουν για να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους και πόσα θα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επέμεινε, δε, ότι ο δανεισμός είναι βραχυχρόνιος.


Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο τα ταμειακά αποθεματικά θα είναι στη διάθεση των δήμων και τόνισαν ότι οι εμπορικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερο επιτόκιο.
Μάλιστα, ακούστηκαν και σκληρές εκφράσεις. Κάποιοι μίλησαν για αιφνιδιασμό, μιλώντας για «χυδαίο και ανέντιμο τρόπο» της κυβέρνησης και για «πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ θα ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Αντικείμενο θα είναι η στάση των δύο οργάνων αναφορικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειών και των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της ´Ένωσης Περιφερειών κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Στις κρίσιμες αυτές ώρες για τον τόπο και την εθνική μας οικονομία πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Την πατρίδα αυτή την έχουμε όλοι μαζί ως Ελληνίδες και Έλληνες. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είμαστε ο στυλοβάτης της αναπτυξιακής προσπάθειας. Θα εξετάσουμε από κοινού με την ΚΕΔΕ τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί».

Για το ίδιο ζήτημα θα υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων και των προέδρων Δ.Ε. των πανεπιστημίων, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Βολές και από την αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση δέχτηκε νέες βολές και από την αντιπολίτευση για την ΠΝΠ.

Ο Συντονιστής Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας επί του Νομοσχεδίου της Κύρωσης της ΠΝΠ για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, Χρήστος Δήμας, έστρεψαν τα βέλη τους εναντίον της απόφασης και υποστήριξαν πως αυτή «υπονομεύει την αυτονομία και την αυτοτέλεια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας».

Παράλληλα τόνισαν ότι η απόφαση αυτή αποδεικνύει την απελπισία της Κυβέρνησης να βρει πόρους για να καλύψει τις άμεσες και πιεστικές ταμειακές ανάγκες.

«Συνεπώς, η ΠΝΠ επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα κάλυψης των άμεσων ταμειακών αναγκών της χώρας έχει διογκωθεί και στερεί επιπλέον πόρους από το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία», τονίζει η ΝΔ και σημειώνει ότι «η αβελτηρία, η πολυγλωσσία, η «δημιουργική ασάφεια» και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης, αποδεικνύονται, καθημερινά, επιζήμιες για τη χώρα και τους πολίτες της».

Όσον αφορά την Κομισιόν, η Ευρώπη κράτησε αποστάσεις από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης .

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα σχολίασε σήμερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει μέσω twitter ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ, ότι: «Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ''αδειάσει'' τα αποθεματικά φορέων του δημοσίου είναι εθνική. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία εξουσία πάνω σε αυτό».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:43 - 21 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.