ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιο κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία δηλώνει ο Τσίπρας

00:36 - 24 Απρ 2015 | Πολιτική
Πιο κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία δηλώνει ο Τσίπρας
«Πολύ αισιόδοξος» για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα με την καγκελάριο Μέρκελ, είχε διαδοχικές συναντήσεις μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ενώ τόνισε πως επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Grοup, όπου έχει καλυφθεί, όπως είπε, ένα μεγάλο μέρος της απόστασης.
Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά σε μια ενδιάμεση συμφωνία απάντησε: «Είμαστε κοντύτερα από ότι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα, είμαι πολύ αισιόδοξος».

Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να «ξεμείνει» από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, επεσήμανε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αρνήθηκε να επεκταθεί στην ουσία της συζήτησης καθώς όπως τόνισε «συμφωνήσαμε να μείνει εμπιστευτική».

Κατά την ωριαία συνάντηση οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη καταγραφή απόψεων και να εξετάσουν σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και πού οι διαφορές παραμένουν.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά Μέρκελ και Τσίπρας, συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόοδος στις διεργασίες του Brussels Group, σε σχέση με την προ μηνός συνάντηση τους, ενώ υπήρξε σύγκλιση αλλά όχι ταύτιση απόψεων για τις ιδιωτικοποιήσεις, και το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα κυμανθεί γύρω στο 1.5% για αυτό το χρόνο και αναμένεται να συμφωνηθεί το ακριβές μέγεθος του για τον επόμενο.

Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.
Δεν καταγράφηκε πρόοδος όσον αφορά τα καυτά θέματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:48 - 24 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.