ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιάνει δουλειά η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης

15:34 - 27 Απρ 2015 | Πολιτική
Πιάνει δουλειά η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης
Μανίκια σηκώνει η νέα διαπραγματευτική ομάδα που συνέστησε το Μαξίμου. Το απόγευμα συνεδρίασε για πρώτη φορά το νέο όργανο, ενώ αυτή την ώρα, διαβουλεύεται με το  Brussels Group, προκειμένου να εξετάσει  την έως τώρα πορεία των συζητήσεων και να χαράξει γραμμή, για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Νωρίτερα και παρά την στήριξή του στον Γιάννη Βαρουφάκη το Μέγαρο Μαξίμου, αποφάσισε συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, όμως ο συντονισμός της ανατίθεται στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσκαλώτο.

Επίσης, εκτός Brussels Group τίθεται ο Ν.Θεοχαράκης, στον οποίο ανατίθεται η συγκρότηση σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις μετέχουν η Κωνσταντίνα Κιντώνη, επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, οικονομικός σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και ο οικονομολόγος Παναγιώτης Παυλόπουλος. Την αντιπροεδρία της κυβέρνησης εκπροσωπεί ο ειδικός σύμβουλος του κ. Δραγασάκη οικονομολόγος Δημήτρης Λιάκος και ο εξωτερικός συνεργάτης του αντιπροέδρου Θανάσης Μισδανίτης. Όλοι οι προαναφερθέντες βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι για τη συνεδρίαση του Brussels Group.

 

Το νέο ορόσημο στις συνομιλίες με τους πιστωτές είναι η 11η Μαϊου οπότε προγραμματίζεται εκ νέου συνεδρίαση του Eurogroup, άρα -επί της ουσίας- οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έχουν στη διάθεσή τους περίπου δέκα μέρες για να συγκροτήσουν ένα σχέδιο συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

Reuters : Ο Τσακαλώτος είναι πιο συμπαθής στους εταίρους της Ελλάδας.

Το Brussels Group αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις Βρυξέλλες μεθαύριο Τετάρτη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που μετέχουν στις πολιτικές συζητήσεις της Ομάδας των Βρυξελλών να επισκεφθούν την Αθήνα, ώστε να προωθηθεί ταχύτερα το έργο των τεχνικών κλιμακίων.

Στον ανασχηματισμό της κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αναφέρθηκε και το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πιο συμπαθής στους εταίρους της Ελλάδας, σε σχέση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, λόγω των χαμηλών του τόνων.
Ο ρόλος συντονιστή για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο,  σημαίνει, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι «ο έχων σπουδάσει στην Οξφόρδη οικονομολόγος και καθηγητής, τον οποίο οι εταίροι της Ελλάδας συμπαθούν για τους χαμηλούς του τόνους», θα έχει πλέον πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους δανειστές.

Το Reuters χαρακτηρίζει τέλος σημάδι υποβάθμισης του ρόλου του κ. Βαρουφάκη ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Θεοχαράκης, ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ως βάση για τη συμφωνία με τους δανειστές τον Ιούνιο.

Το πρακτορείο τέλος υπογραμμίζει ότι η αναδιάρθρωση της ομάδας είναι αποτέλεσμα της σκληρής κριτικής που δέχθηκε «για την απόδοσή του στη Ρίγα», κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών.

Κόντρα με τη ΝΔ

Την αλλαγή αρμοδιοτήτων σχολίασε η ΝΔ, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Κώστα Καραγκούνη να τονίζει ότι: «Ο κ. Τσίπρας είναι παγιδευμένος σε αυτή του την επιλογή, διότι αν προσπαθήσει να απεμπλακεί από τον υπουργό του, ομολογεί ότι ως τώρα απέτυχε η πολυδιαφημισμένη διαπραγμάτευση που δήθεν έκανε. Τον πλαισιώνει με διαφορετικούς συνεργάτες, γιατί να τον διώξει δεν μπορεί και να τον κρατήσει όπως ήταν δεν το αντέχει»
«Ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σε αυτή την κυβέρνηση. Αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί ήταν επιλογή της κυβέρνησης», επισήμανε ακόμα ο κ. Καραγκούνης.

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη «στις στοχευμένες και κατευθυνόμενες επιθέσεις που δέχεται».
«Συμφωνούμε απολύτως με τον κ. Καραγκούνη ότι «ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σ’ αυτή την κυβέρνηση» και ότι «αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί είναι επιλογή της κυβέρνησης» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την εκτίμηση ότι οι αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από την Ισπανία όπου βρίσκεται.

«Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο» ανέφερε ο κ. Θεοδώρακης και σημείωσε ότι «είχαμε πει στον Πρωθυπουργό από τον Φλεβάρη κιόλας - να υπάρξει μια συνετή διαπραγματευτική ομάδα η οποία θα έφερνε ένα άμεσο αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό. Έχουμε βγει εκτός ορίων και κυρίως η οικονομία και η κοινωνία είναι εκτός ορίων».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:26 - 27 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.