ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σούδα: Eνισχύσεις στη Μεσόγειο για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

08:47 - 04 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Σούδα: Eνισχύσεις στη Μεσόγειο για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών
Έντονη ναυτική παρουσία των ισχυρών κρατών της Ε.Ε. παρατηρείται το τελευταίο διάσημα στη Μεσόγειο σε συνέχεια της τελευταίας συνόδου κορυφής που είχε ως κύριο θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από τις Αραβικές χώρες και τη Β. Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό το λιμάνι της Σούδας αναδεικνύεται και πάλι ως βασικός κόμβος στάθμευσης και εφοδιασμού μονάδων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Το σαββατοκύριακο που πέρασε το Berlin το μεγαλύτερο πλοίο υποστήριξης που έχει το πολεμικό ναυτικό της Γερμανίας ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Σούδας όπως και η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ Hessen. Και τα δύο σκάφη μετέχουν σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης των παράνομων εισόδων μεταναστών στην Ανατολική Μεσόγειο και χρησιμοποιούν τη Σούδα ωε σταθμό. Επόμενη στάση θα είναι το λιμάνι του Τάραντα στη Ν. Ιταλία μετά από 20 μέρες. Στο μεταξύ κι άλλα πλοία από τη Γαλλία και τη Βρετανία έχουν περάσει τελευταία από τη Σούδα αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική σημασία και τις τεχνικές δυνατότητες του μεγαλύτερου φυσικού λιμανιού της Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 4.100 μετανάστες που επέβαιναν σε αλιευτικά έχουν διασωθεί από το Σάββατο σε δεκάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με την ιταλική ΑκτοφυλακήΑπό το Σάββατο έως νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής είχαν διασωθεί 3.690 μετανάστες σε 17 διαφορετικές επιχειρήσεις, υπό ιταλικό συντονισμό, στα νερά της Μεσογείου.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας, η ιταλική Aκτοφυλακή και η Οικονομική Αστυνομία, καθώς και ένα γαλλικό πλοίο για λογαριασμό της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων, μετείχαν στις επιχειρήσεις του Σάββατου.

Ο ήπιος ανοιξιάτικος καιρός και η ήρεμη θάλασσα αναμένεται να οδηγήσουν το συνολικό αριθμό των αφίξεων προσφύγων στην Ιταλία για το 2015 σε 200.000, 30.000 περισσότεροι από τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με πρόβλεψη του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:59 - 04 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.