ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαραθώνιος επαφών για συμφωνία και εξασφάλιση ρευστότητας

20:00 - 04 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Μαραθώνιος επαφών για συμφωνία και εξασφάλιση ρευστότητας
Ένα νέο μαραθώνιο διαβουλεύσεων ξεκίνησε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, ενώ σήμερα Τρίτη Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Βαρουφάκης  θα έχουν επαφές με Ντράγκι και Σαπέν - Μοσκοβισί αντίστοιχα, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων και να εξασφαλιστεί η ρευστότητα.

Η συνάντηση του αντιπροέδρυ της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει προγραμματιστεί  για τις 17:30, στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου είναι διπλός: Αφενός να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), και αφετέρου να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα  την Τρίτη στις 09:00 ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλες όπου θα συναντηθεί στις 14:30 με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσχοβισί, με στόχο να βρεθεί μια λύση στα σημεία αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση την Δευτέρα, προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων και πλέον αντί της ενδιάμεσης συμφωνίας, κάνει λόγο για συνολική συμφωνία που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τα επίδικα ζητήματα.

Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία το Μάη ή μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε σε υπογραφή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κάνοντας λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και για συμφωνία στα σημεία που υπάρχει κοινός τόπος.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα θεωρεί ότι η πρόοδος αυτή μπορεί να γίνει το διαβατήριο για τη χαλάρωση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση των πιστωτών σχετικά με την ρευστότητα λέγοντας ότι ενώ η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι δανειστές δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση.

Την ίδια ώρα πάντως κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το καυτό ζήτημα των ταμειακών διαθέσιμων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατό για να μην υπάρξει θέμα.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ πάντως, δήλωσε άγνοια για τις πληροφορίες που μεταδίδονται από την Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα στα οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα απομένουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα σημειώνοντας ότι «έχουμε συζητήσει εκτενώς όλα τα βήματα που είναι απαραίτητα για να φθάσουμε σε ολοκλήρωση του προγράμματος και εκταμίευση των πόρων που απομένουν».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ αν και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων το Σαββατοκύριακο ήταν επικοδομητικές, σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, να υπάρξει πλήρη ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων των υπουργών οικονομικών.

Σύμφωνα με το Reuters οι μεγάλες διαφορές για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό συνεχίζουν παραμένουν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε άλλους τομείς.

Ταυτόχρονα κτυπάει το καμπανάκι για τα ταμειακά διαθέσιμα, την ώρα που αξιωματούχος της ΕΕ που έχει γνώση των συνομιλιών, δηλώνει στο πρακτορείο ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα υπάρξει μία συμφωνία έως τις 11 Μαΐου.

Στο μεταξύ, συνεχίζει το Reuters, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει αυτή την εβδομάδα μία σημαντική σκλήρυνση των όρων υπό τους οποίους οι τράπεζες λαμβάνουν ρευστότητα έκτακτης ανάγκης από την Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω της αύξησης του “κουρέματος” (΄haircut΄) στις εγγυήσεις (collateral) που παρέχουν για την καταβολή κεφαλαίων.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τα εν λόγω δημοσιεύματα, ωστόσο πηγές εξοικειωμένες με το σκεπτικό της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρουν ότι η πολιτική εξασφαλίσεων είναι απίθανο να αλλάξει αυτή την εβδομάδα και η παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης αναμένεται να επεκταθεί για ακόμη μία εβδομάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:05 - 05 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.