ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου για μια δήλωση προόδου στο Eurogroup

21:24 - 05 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Αγώνας δρόμου για μια δήλωση προόδου στο Eurogroup
Σε διπλωματικό μαραθώνιο, με επαφές του Γιάννη Βαρουφάκη με ομολόγους του στην Ευρώπη, προσωπικές τηλεφωνικές επαφές, του Αλέξη Τσίπρα   με Λαγκαρντ και Μέρκελ, προσπαθεί η κυβέρνηση να άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση.

Στην ουσία αναζητά μια πολιτική λύση, που θα μπορούσε να είναι απλά μια δήλωση προόδου, στο Eurogroup, της ερχόμενης Δευτέρας, δήλωση που θα ανοίξει και το παράθυρο για χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ και θα οδηγήσει σε εξασφάλιση προσωρινής ρευστότητας έως την οριστικοποίηση μιας συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο.

Ο ΥΠΟΙΚ από το πρωί της Τρίτης και έως την Παρασκευή, είχε και θα έχει συνεχόμενες επαφές, με ομολόγους του σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος, κάτι που όπως σημειώνει δεν θα μπορούσε να συμβεί στα πλαίσια μιας συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Λίγες ημέρες πριν τη κρίσιμη συνεδρίαση και με τα μηνύματα από την Ευρώπη, (Σόιμπλε, Βίζερ), να μην είναι ενθαρρυντικά ο Γιάννης Βαρουφάκης, προσπαθεί να αποσπάσει ένα μίνιμουμ συναίνεσης που θα δώσει μια νότα αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Ωστόσο - και με τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group, να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ώστε να υπάρξει τουλάχιστον μια συμφωνία στα σημεία σύγκλισης - η Αθήνα με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times, επέρριψε ευθύνες για το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση σε ΕΕ και ΔΝΤ με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι «οι διαφορές στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργούν εμπόδια» και ότι «με τα δεδομένα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ενώ «το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο».
Από την άλλη, αναφέρουν πως «η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».

 

Ως αποτέλεσμα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν κόκκινες γραμμές παντού. «Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους», τονίζουν.

 

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

 

Το ζήτημα είναι ότι η Αθήνα οδεύει προς το Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας ως βαρύ χαρτί στα χέρια της μόνο την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και αναζητά συναινέσεις και συγκλίσεις, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild , η Αθήνα έχει κάνει στους πιστωτές της συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ όπως τονίζεται, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών εκπέμπουν συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας ότι ήδη μέσα στην εβδομάδα ίσως τεθούν οι βάσεις μιας επερχόμενης συμφωνίας.

 

Διπλωματικοί κύκλοι της Ε.Ε. ανέφεραν στην εφημερίδα Bild: «Ναι, στ' αλήθεια διαπραγματευόμαστε. Η κυβέρνηση κάνει τώρα αυτά που περιμέναμε ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου κατά τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση του προγράμματος».

 

Πηγές από διαπραγματευτικούς κύκλους της Ε.Ε. στις Βρυξέλες αναφέρουν ωστόσο στην εφημερίδα ότι, η κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι ακόμα τελείως ανοικτή: «Υπάρχει κινητικότητα, αλλά με βάση το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις αποκλείεται να έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία μέχρι την επόμενη συνάντηση των υπ. Οικονομικών στις 11 Μαΐου», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. στην Bild.

 

Πάντως και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισι που την Τρίτη συναντήθηκε με τον Γιάννη Βαρουφάκη, μιλώντας στο Euronews, δήλωσε αισιόδοξος για ένα καλό αποτέλεσμα στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου.

Ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος και ότι μετά τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας, η διαβούλευση προχωρά σε καλύτερο κλίμα.

«Το πνεύμα της διαπραγμάτευσης είναι καλό τώρα, ξεκινάμε να συζητάμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αποτέλεσμα. Οπότε πρέπει να επιταχύνουμε. Είναι πάντα το ίδιο μήνυμα για μένα αλλά είναι αλήθεια ότι η ποιότητα των συζητήσεών μας είναι καλύτερη από ό,τι πριν».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου «θα είμαστε σε θέση να πούμε: Ναι, υπάρχει πρόοδος, ισχυρή πρόοδος και είμαστε στο σωστό δρόμο. Η Κομισιόν εργάζεται βήμα - βήμα».

Τελευταία τροποποίηση στις 08:17 - 06 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.