ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχείς επαφές για συγκλίσεις και μεταστροφή του κλίματος

19:11 - 06 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Συνεχείς επαφές για συγκλίσεις και μεταστροφή του κλίματος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για μεταστροφή του κλίματος που υπάρχει στην Ευρώπη, με τον Αλέξη Τσίπρα, να παίρνει επάνω του την πορεία της διαπραγμάτευσης, με στόχο την άρση του αδιεξόδου και  την επίτευξη συμφωνίας, που θα οδηγήσει σε άνοιγμα των πηγών ρευστότητας.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία καταγράφηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε και σύγκλιση απόψεων για δυο θέματα, αγκάθια το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και το εργασιακό.

Σε κοινή δήλωση τους, Γιούνκερ και Τσίπρας, τόνισαν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το Μαξίμου υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επικοινωνία Τσίπρα – Ολάντ

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία σε πολύ καλό κλίμα και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Στη Ρώμη ο Βαρουφάκης

Ταυτόχρονα ο ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βαρουφάκης συνεχίζει την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων με τους ομολόγους του, για το ελληνικό πρόγραμμα, με στόχο μια δήλωση προόδου στο Eurogroup της Δευτέρας,

Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη βρέθηκε στη Ρώμη, όπου είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ-Κάρλο Πάντοαν.

Χαρακτηρίζοντας περιεκτική τη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι με τον Ιταλό ομόλογό του μιλάει την ίδια γλώσσα και έχει τον ίδιο σκοπό, την επίτευξη συμφωνίας, όχι μόνο για την επίλυση του ζητήματος της ρευστότητας, αλλά και για το πέρασμα σε μία μεταμνημονιακή εποχή μετά τον Ιούνιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:24 - 06 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.