ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε εξέλιξη η τριμερής Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ

23:00 - 21 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Σε εξέλιξη η τριμερής Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ
Σε εξέλιξη  βρίσκεται η συνάντηση  του Αλέξη Τσίπρα, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Στη συνάντηση συμμετέχουν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας για τη Σύνοδο Κορυφής.

Πάντως λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση που μπορεί να αποδειχτεί ορόσημο για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι βάσει της προόδου που έχει γίνει έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα.

Διευκρίνιζαν ότι στην αποψινή συνάντηση, η οποία θα είναι τριμερής, η κυβέρνηση δεν περιμένει να επικυρωθεί μια συμφωνία, καθώς είναι μια άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η κυβέρνηση, ανέφεραν, περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει γίνει το Eurogroup που θα την επικυρώσει.

Εκείνο που τονιζεται από τις ίδιες πηγές είναι οτι η κυβέρνηση θέλει βιώσιμη και μεσοπρόθεσμη λύση στο χρηματοδοτικό, που να δινει ανάσα στην ελληνική οικονομία και όχι μία διευθέτηση των υποχεώσεων του καλοκαιριού, κάτι που θα διατηρήσει το πρόβλημα για το φθινόπωρο.

Τόνιζαν ακόμα ότι "η κυβέρνηση έχει δειξει και τη βούληση, έχει κάνει τα βήματα, έχει καλύψει πολύ μεγάλο μέρος, θέλουμε συμφωνία που θα επιλύει και το χρηματοδοτικό ζήτημα και της ρευστότητας, σε βάθος χρόνου".

Από την κυβέρνηση διέψευδαν ότι υπάρχει πρόταση παράτασης του προγράματος για ένα ακόμα τετράμηνο. Δεν το έχουμε θέσει, ούτε μας έχει τεθεί, σημείωναν κυβερνητικές πηγές, που διευκρίνιζαν ότι από μόνη της η παράταση δεν λέει τίποτα. Δεν απέκλειαν, δε, να συζητήσουν μία τέτοια πρόταση, αλλά υπό κάποιους όρους, ώστε να έχει νόημα.

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε  ότι : «Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν γίνονται στη Ρίγα».

Αναγνώρισε πάντως ότι η τριμερής συνάντηση «επιτρέπει να προετοιμάσουμε κυρίως της συνάντηση του επικείμενου Eurogroup».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:32 - 22 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.