ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην αρένα της Κεντρικής Επιτροπής ο Τσίπρας

10:45 - 23 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Στην αρένα της Κεντρικής Επιτροπής ο Τσίπρας
«Περάσαμε τις ανηφόρες των βουνών. Τώρα μας περιμένουν οι δυσκολίες των πεδιάδων» λέει κάπου ο Μπρεχτ. Ισχύει ακέραιο στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα να πέρασε κάμποσες δυσκολίες. Όμως τώρα, έχει μπροστά του ένα καυτό Σαββατοκύριακο στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να αφιερώσει πολλές δυνάμεις για να πείσει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Συμφωνία στην οποία είναι πιθανό να καταλήξει η κυβέρνηση με τους δανειστές, διασώζει τα προσχήματα και αξίζει τον κόπο να την υπερασπιστεί κανείς.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν το ολισθηρό δρόμο των επαχθών συνομολογήσεων των Σαμαρά- Βενιζέλου. Όμως καραδοκεί η βάσιμη υποψία, για το τι πρόκειται να συμβεί στο πολιτικό σκηνικό στην περίπτωση που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίζουν μια «απαράδεκτη» για εκείνους συμφωνία, την ώρα που η κυβέρνηση θα αντλεί κοινοβουλευτική ισχύ από το «Ποτάμι» και τη ΝΔ.    

Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον αναγνωρισμένο «ομοσπονδιακό» του χαρακτήρα, έχει ανδρωθεί μέσα από το καμίνι της εσωκομματικής διαπάλης. Όμως αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και πολλοί απαιτούν εξηγήσεις.

Το μέτωπο των πιστών
Αυτή την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, οι μόνοι που στηρίζουν άνευ επιφυλάξεων τις κινήσεις της ηγετικής ομάδας και θεωρούν επείγουσα την ανάγκη συμφωνίας, είναι το μεγάλο μπλοκ των προεδρικών ( με τους Νίκο Παππά, υπουργό Επικρατείας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, συντονιστή πλέον της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Τάσο Κορωνάκη, γραμματέα της Κ.Ε του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Ηλία Χρονόπουλο. Γιάννη Μπασκόζο(Γ.Γ. Υγείας), Γιάννη Μπουρνούς (μέλος Π.Γ.), Νάσο Ηλιόπουλο, (μέλος ΠΓ), Δημήτρη Τζανακόπουλο από το Γραφείο πρωθυπουργού), Στέλιο Παππά, Παναγιώτη Σκούτα αυτοδιοικητικό στέλεχος και Κώστα Πουλάκη).
Συμπαρατάσσεται η  «Πλατφόρμα 2010» (Επικεφαλής ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας και οι:  Παναγιώτης Ρήγας [μέλος ΠΓ], Άγγελος Μανταδάκης, Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, Χρήστος Στάϊκος). Εδώ, πολιτογραφούνται ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αλλά, με έναν τρόπο που δε συνεπάγεται απόλυτη ένταξη…)

«Πολιτική λύση τώρα»

Όλες οι άλλες εσωκομματικές τάσεις και δυνάμεις, ακόμα κι αν στο ιδρυτικό συνέδριο του 2013, βρέθηκαν σε κοινή όχθη διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις, επιμένοντας να θυμίζουν ότι δεν πρέπει να ξεθωριάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και οι προεκλογικές δεσμεύσεις.
Εισηγούνται μάλιστα πολλοί από αυτούς την ανάγκη να δοθεί πολιτική λύση, είτε μέσω ενός δημοψηφίσματος στο οποίο η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να μεταθέσει το βάρος στις πλάτες των πολιτών, είτε μέσω νέων εκλογών με την επιλογή ενός ριζοσπαστικού αριστερού προγράμματος για έξοδο από την ευρωζώνη.  

Η ατμόσφαιρα, κάθε άλλο παρά προμηνύεται τεκτονικές μετατοπίσεις και διχαστικά σενάρια. Όμως η κριτική που ακούγεται υπερβαίνει τα τείχη της Κουμουνδούρου. Οι κλαγγές των όπλων ακούγονται ειδικά από την πλευρά της «Αριστερής Πλατφόρμας» (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης,  Κώστας Ήσυχος,  Στάθης Λεουτσάκος,  Δέσποινα Χαραλαμπίδου,  Λίτσα Αμανατίδου, Θανάσης Πετράκος,  Ευγενία Ουζουνίδου, κ.ά. ) της άλλοτε προεδρικής ΚΟΕ (Ελένη Σωτηρίου, Μήτσος Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης και Μαρία Τριανταφύλλου), καθώς και της «Κίνησης των 53» (σ.σ: εκδηλώθηκε λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Σε αυτήν ανήκουν και οι υπουργοί σήμερα, Τασία Χριστοδουλόπουλου, Θοδωρής Δρίτσας και Θεανώ Φωτίου, ο Πάνος Λάμπρου (μέλος της ΠΓ) ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς, ο διευθυντής της ΚΟ Κώστας Αθανασίου, οι βουλευτίνες Βασιλική Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη, Βασιλική Λέβα, Σία Αναγνωστοπούλου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Κώστας Ζαχαριάς κ.ά.).

Ανακάτωμα της εσωκομματικής τράπουλας

Από τους λεγόμενους «Πασοκογενείς» ο Αλέξης Μητρόπουλος ακολουθεί ατομική πορεία, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, είναι ακραιφνώς κυβερνητικός, έντιμα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής όπως ο Αντώνης Κοτσακάς και η Μαρία Φραγκιαδάκη κινούνται σε ρεαλιστική γραμμή, όπως και οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας, σε αντίθεση με «αριστερά» στελέχη όπως η Νίνα Κασιμάτη του «Νέου Αγωνιστή» που διατηρούν ισχυρές αναμνήσεις από την πρώτη περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ιδιαίτερη περίπτωση εδώ, η ευρωβουλευτής τώρα Σοφία Σακοράφα, μια αυτόφωτη πολιτική προσωπικότητα με στέρεο πολιτικό και ιδεολογικό φορτίο, κρυστάλλινη εντιμότητα και ευρεία λαϊκή αποδοχή.

Ανεξάρτητοι- μεμονωμένοι με ηχηρή παρουσία και ιδιαίτερες μελλοντικές επιδιώξεις, είναι ο πρώην υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο βουλευτής Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας που τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Στη ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), η οποία έχει ως επικεφαλής τον δημοσιογράφο Αντώνη Νταβανέλλο, ανήκουν οι βουλευτίνες Ιωάννα Γαϊτάνη και η νεοεκλεγείσα Ελένη Ψαρρέα και όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει περίπτωση έντιμου συμβιβασμού με τους δανειστές.

Παρά την σκληρή κριτική που διατυπώνουν, οι περισσότεροι διαβεβαιώνουν την ίδια στιγμή, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να φτάσουν στα άκρα.
Αν υπάρξουν κάποιοι που θα στείλουν προειδοποιητικές βολές θα το ξέρουμε σε λίγες ώρες… Και ίσως το πιο πιθανό, είναι να ξαναμοιραστεί η εσωκομματική τράπουλα, όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές στην Α΄ Νομαρχιακή Αθήνας, όπου κέρδισαν οι δυνάμεις της μειοψηφίας.  

Τελευταία τροποποίηση στις 01:05 - 23 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.