ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Συνέδριο και παρουσία Πιτέλα με πολλαπλά μηνύματα

14:08 - 23 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Συνέδριο και παρουσία Πιτέλα με πολλαπλά μηνύματα
Την αλληλεγγύη των σοσιαλιστών στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στέλνει με την παρουσία του στην Αθήνα ο Τζιάνι Πιτέλα πρόεδρος της ομάδας του SD στο Ευρωκοινοβούλιο και με την διοργάνωση στην πόλη της πρώτης συνόδου των νέων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ο  πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, μέλος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι εντελώς συγκεκριμένος» είχε προειδοποιήσει προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου ο Τζιάνι Πιτέλα ανακοινώνοντας ότι θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κίνδυνος, όμως, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και την Ευρώπη. Βεβαίως, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά και η Ευρώπη, από πλευράς της, θα πρέπει να υιοθετήσει μία πιο ανοικτή στάση, μία πιο ανοιχτή συμπεριφορά, ώστε να υπάρξει μία συμφωνία» υπογράμμισε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών.

Ο Πιτέλα συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Σταύρο Θεοδωράκη και με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Μήνυμα αλληλεγγύης

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός στόχος της επίσκεψης Πιτέλα είναι η συμβολική στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η αποστολή ενός μηνύματος λογικής προς κάθε κατεύθυνση, αλλά και η υπόμνηση ότι ο λαϊκισμός δεν ωφελεί.

πιτελα2

«Ο συμβιβασμός στις διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίος προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές αλλά και να δοθεί προοπτική στην ελληνική κοινωνία», αναφέρουν μέλη της ομάδας του SD στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η νέα εθνικολαϊκιστική ρητορική που αναδύεται και προσελκύει ολοένα και περισσότερους ακροατές από την άκρα Δεξιά ως τη ριζοσπαστική Αριστερά συντηρητικοποιεί την κοινωνία. Η κρίση ενθαρρύνει τα δεξιά κόμματα περισσότερο απ’ ό,τι τα αριστερά, τη δημαγωγία περισσότερο απ’ ό,τι τον εμπειρισμό και τον ορθολογισμό» τόνισε στην τοποθέτησή του Σάββατο ο Νίκος Ανδρουλάκης Γραμματέας ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ & Ευρωβουλευτής στο πρώτο Συνέδριο των νέων Ευρωβουλευτών της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του SD40, παρουσία του Προέδρου του S&D, Gianni Pittella.

Ο ίδιος μαζί με την ευρωβουλευτή της Ελιάς Εύα Καϊλή έδωσαν το στίγμα μιλώντας με δημοσιογράφους την Παρασκευή.

πιτελα3

Παράλληλα με το μήνυμα «αλληλεγγύης», το συνέδριο στέλνει μήνυμα περί ανάγκης ενότητας της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.  Είναι ξεκάθαρο ότι η βούληση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι να διαμορφωθεί δίαυλος συνεννόησης του χώρου που ξεκινάει από το ΣΥΡΙΖΑ και φτάνει μέχρι τη ΝΔ, αυτό δηλαδή που ήταν κάποτε το ΠΑΣΟΚ .

«Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να υπάρξει επιτέλους ένα μέτωπο προόδου απέναντι στον ελιτισμό που απαξιώνει τη λαϊκότητα, αλλά και τον ελιτισμό που εκμεταλλεύεται τις κοινωνικές ανισότητες, τον φόβο και την ανασφάλεια ξυπνώντας τους κακούς δαίμονες της Ευρώπης. Εύχομαι γι’ αυτή τη νέα συμμαχία των Ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων να βάλαμε ένα λιθαράκι με τη σημερινή συζήτηση» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν στο χώρο ότι οι προσωπικές στρατηγικές πρέπει αν πάνε στην μπάντα και να διαμορφωθούν προτάσεις πολιτικής που μπορεί να ενώσουν και να διαμορφώσουν συναινέσεις με ορίζοντα εξουσίας, βοηθούντος βέβαια κι ενός πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.