ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέρασε του Τσίπρα αλλά με ηχηρές διαφοροποιήσεις

21:28 - 24 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Πέρασε του Τσίπρα αλλά με ηχηρές διαφοροποιήσεις
Έληξαν οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση της πολιτικής απόφασης με μεγάλη πλειοψηφία. Η τροπολογία που κατατέθηκε από 9 μέλη της αριστερής πλατφόρμας της ΚΕ ετέθη σε ψηφοφορία και έλαβε υπέρ 75, κατά 95 και λευκό 1. Ουσιαστικά η προσπάθεια της Αριστερής Πλατφόρμας να ενσωματώσει το κείμενό της στην απόφαση δεν πέρασε, αλλά έκανε επίδειξη δύναμης.

Πιο συγκεκριμένα με ψήφους 95-75 απορρίφθηκε η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη για προσθήκη του κειμένου, που συνέταξε νωρίτερα, στο σχέδιο πολιτικής απόφασης.

Στο σχέδιο απόφασης τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνταιι ότι τέσσερις μήνες τώρα « αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα».

Ωστόσο, σημειώνεται στο σχέδιο απόφασης, "το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο".

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαικών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας που υπονομεύουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει ότι «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά».

Αξιζει να σημειωθεί οτι με τροπολογία επί του σχεδίου πολιτικής απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η φιλοπροεδρική κίνηση των "53" επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από τα κακώς κείμενα των 4 πρώτων μηνών της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ειδικότερα 5 στελέχη μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Φάνης Κουρεμπές και η Ελένη Σταματάκη τονίζουν την ανάγκη:

- η κυβέρνηση να δρα σε στενή σχέση με το κόμμα και την ΚΟ

- δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε σοβαρές αστοχίες σε πολιτικές επιλογές, σε επιλογές προσώπων και ρητορικής

- η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό του κρατικού μηχανισμού από θύλακες του μνημονιακού καθεστώτος

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη της τελευταίας στιγμής και πριν από την έναρξη των ψηφοφοριών ήταν η σύμπλευση "αριστερής πλατφόρμας" και φιλοπροεδρική ΚΟΕ (Ρ. Ρινάλντι) με ενιαία προσθήκη στο σχέδιο πολιτικής απόφασης που στηρίζεται στην αρχική προσθήκη της "πλατφόρμας"με τη συμπλήρωση της ΚΟΕ για την σημασία του λαϊκού παράγοντα στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Reporter, η προσπαθεια των προεδρικών ήταν να δοθεί το πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας με τους Θεσμούς στο σχέδιο απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που ετέθη προς έγκριση απο τα μέλη. Με σαφή προσπάθεια συμβιβασμού η προεδρική πλευρά προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις ώστε το κόμμα να παρουσιαστεί ενωμένο. Κάτι που όμως δε διεφάνη.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία επιχειρεί συναίνεση πάνω σε ένα κείμενο που τα βασικά του σημεία έχουν ως εξής:

 

-Η μάχη θα διαρκέσει πολύ και θα είναι σκληρή

-Η Αριστερά όμως είναι για τα δύσκολα

-Αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα

-Αντιστεκόμαστε στην επιχείρηση στραγγαλισμού της οικονομίας και της κοινωνίας

-4 μήνες τώρα επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές

-Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία

-Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά

-Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των  δόσεων των δανείων

-Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος

-Το δίκιο θα το επιβάλουμε είτε έτσι είτε αλλιώς

-Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού συμβιβασμού είναι
- χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
- καμία νέα περικοπή σε μισθούς κια συντάξεις
- αναδιάρθρωση χρέους
- ισχυρό επενδυτικό πακέτο, καθώς επίσης

- επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
- σταδιακή αύξηση τιυ κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
- φορολογική πολιτική με κοινωνική δικαιοσύνη καΙ να υποχρεωθούν επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν

-Σύμμαχοι μας στην ιστορική μάχη το κόμμα και ο λαός

Αμφισβήτηση Λαφαζανη

Ωστόσο παρά το γεγονός οτι οι προεδρικοί θεωρούν οτι στο παραπάνω κείμενο μπορούν να ομονοήσουν και οι της Αριστερής Πλατφόρμας, αυτό δε διαφαίνεται. Με πολύ "θόρυβο" ο Π. Λαφαζανης δηλώνει "παρών", διαφωνόντας σε πολλά σημεία απο όσα ειπε ο κι Τσίπρας στην εισήγησή του. Επιδιώκει ξεκάθαρα να ενσωματώσει τις δικές του παρατηρήσεις στην απόφαση που είναι πιο σκληρές στα θέματα ιδιωτικοποιήσεων και στην αποδαιμονοποίηση του Grexit.

Μετά το κείμενο φωτιά που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα, ο επικεφαλής της Π. Λαφαζάνης αναρωτήθηκε επιδεικτικά: "Από που και ως που είμαστε κοντά σε συμφωνία;"

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Π. Λαφαζάνης κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να πάρει απόφαση κατά των ιδιωτικοποιήσεων σε λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους και σε ακίνητα – φιλέτα, όπως χαρακτηριστικά είπε.''Από που προκύπτει πως είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;'' ''Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Βλέπετε τον Σόιμπλε, είναι σαν το μαντρόσκυλο που επιτίθεται'' ήταν μία από τις πιο εντυπωσιακές ατάκες του Π. Λαφαζάνη.

Καρφιά απο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

 Η πρόεδρος της Βουλής με τη σειρά της εξαπέλυσε κι αυτή επίθεση στους δανειστές και άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό.

"Η διαπραγμάτευση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όχι Οικονομίας. H Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου της Βουλής μπορεί να ζητήσει αναστολή πληρωμής χρέους μέχρι να τελειώσει το έργο της.

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι" τόνισε και άδειασε τις επιλογές Τσίπρα για την ΕΡΤ.

"Δεν μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για την ΕΡΤ κι αυτό το έχω ήδη πει στον πρωθυπουργό. Δεν συγκρούομαι ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μη διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα" ειπε.

Φωτιές απο Νταβανέλο

 "Να αποκλείσουμε σενάριο αριστερής παρένθεσης ΣΥΡΙΖΑ ως το μοντέλο που ακολουθήθηκε με Πρόντι στην Ιταλία" ζήτησε το μέλος της ΠΓ Αν. Νταβανελος που τάχθηκε υπέρ της ρήξης:

"Η συμφωνία έχει περιγραφει. Η καλύτερη συμφωνία θα είναι να υπάρξουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να αφήσουμε το ασφαλιστικό για το άμεσο μέλλον. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να κάνουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη δουλειά. Η απάντησή μου είναι όχι”, πρέπει να υπάρξει σχεδιασμένη ρήξη με αυτό που μας προτείνουν γιατι διαφορετικά θα θρυματιστούμε και θα καταρρεύσουμε. Να αποφασίσουμε όλοι μαζί πώς θα βγούμε από την παγίδα που μας στήνουν. Και να θέσουμε το ερώτημα στον κόσμο" ανέφερε.

Ρήξη κι απο τον Ρούντι Ρινάλντι

«Γιατί τόση επιμονή στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου; Πιστεύω ότι και η συνέχεια θα είναι ανάλογη αφού απομακρυνόμαστε από το πρόγραμμά μας και οδηγούμαστε σε μνημονιακή εμβάθυνση. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα μας φέρει σε ρήξη με πλατιά λαϊκά στρώματα. Την ΠΝΠ, την πώληση του ΟΛΠ και των λιμανιών θα τα βρούμε μπροστά μας. Λειτουργουν αυτόνομα τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας; (σ.σ. για κινήσεις τελευταίων ημερών, οπως η πρόταση Καμένου για αεροπορική βάση σε νησί Αν.Αιγαίου», σημείωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ .

Γιώργος Αλεξακης

Τελευταία τροποποίηση στις 23:25 - 24 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.