ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Οι εκλογές θα έβγαζαν την Ελλάδα από το αδιέξοδο

11:50 - 25 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Reuters: Οι εκλογές θα έβγαζαν την Ελλάδα από το αδιέξοδο
Την ελπίδα πως τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν να μην πάρουν "άσχημη τροπή" επισημαίνει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στα επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η παράμετρος που θα του επέτρεπε να αισιοδοξεί, είναι οι εκλογές, καθώς τις θεωρεί «τον καλύτερο τρόπο για να βγει η Ελλάδα απ’ το αδιέξοδο».

Reuters: Η Ελλάδα χρειάζεται δεύτερες εκλογές

Το άρθρο του κ. Dixon: 

«Τα σενάρια με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, είναι ζοφερά: Χρεοκοπία, επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδος από το ευρώ κλπ. Υπάρχει ωστόσο ακόμη μια ευκαιρία για να μην καταλήξουν τόσο άσχημα τα πράγματα, και για αυτόν τον λιγότερο επώδυνο δρόμο χρειάζεται να εργαστούν όλοι όσοι νοιάζονται για την Ελλάδα, με πρώτο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πρέπει να μασήσει τα λόγια του, αλλά να προκηρύξει νέες εκλογές. Η περίοδος είναι δύσκολη, δεδομένων των υποχρεώσεων που εκπληρώσει η Αθήνα, τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην ΕΚΤ μέσα στο επόμενο τρίμηνο -θα πρέπει ωστόσο να γίνει.

Το βασικότερο είναι να καταλήξει η Αθήνα σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές που θα της εξασφαλίσει ρευστό και θα αποτρέψει μια χρεοκοπία. Μια συμφωνία που δεν θα είναι εύκολη δεδομένων των πολλών σημείων στα οποία διαφωνούν Ελλάδα και πιστωτές.

Αν υποθέσουμε ότι μια τέτοια βραχυπρόθεσμη συμφωνία είναι εφικτή, θα υπάρχουν ακόμη τρία ερωτήματα: Θα καταφέρει ο Τσίπρας να πείσει τους ριζοσπάστες του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν την συμφωνία; Πως θα χρηματοδοτηθεί η Αθήνα ενώ εργάζεται το καλοκαίρι για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της; Είναι έτοιμες οι δυο πλευρές -Ελλάδα και πιστωτές- για μια πολυετή συμφωνία που θα απαιτεί και άλλες μεταρρυθμίσεις και πιθανώς πάνω από 50 δισ. σε νέα δάνεια;

Μια εκ νέου προσφυγή στις κάλπες θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.