ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετεγκατάσταση προσφύγων ζητά ο Δ.Αβραμόπουλος από την Κομισιόν

17:04 - 26 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Μετεγκατάσταση προσφύγων ζητά ο Δ.Αβραμόπουλος από την Κομισιόν
Με πρόταση που θα καταθέσει αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις, την Ασφάλεια και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, ώστε πλήθος των αιτούντων άσυλο να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Μάλιστα, μετά το πέρας της διυπουργικής σύσκεψης, που έγινε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Ναυτιλίας, για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο ίδιος δήλωσε: 

«Το γεγονός αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια αληθινή τομή στον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η μετεγκατάσταση (relocation) θα γίνεται δίκαια, με βάση τα κριτήρια του μηχανισμού κατανομής που έχουν ήδη ανακοινωθεί». Προσέθεσε δε ότι ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης θα αφορά στα κράτη πρώτης γραμμής και κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα ενεργοποιείται «και για άλλα κράτη της Ευρώπης που θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον έκτακτες καταστάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει μετεγκατάσταση περίπου 40.000 αιτούντων άσυλο τα επόμενα δύο χρόνια από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.