ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ στη Βουλή: Καταστροφικός ο δρόμος του Grexit

17:54 - 26 Μαϊ 2015 | Πολιτική
ΙΟΒΕ στη Βουλή: Καταστροφικός ο δρόμος του Grexit
Ιδιαίτερα ανήσυχοι από τις αρνητικές εξελίξεις στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ εμφανίστηκαν το απόγευμα της Τρίτης από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος και ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής Δημήτρης Βέττας.

Ανοίγοντας τον κύκλο των καταθέσεων στην Εξεταστική Επιτροπή που εξετάζει τις Μνημονιακές και δανειακές συμβάσεις, οι επικεφαλείς του ΙΟΒΕ εκτίμησαν ότι η μείωση του χρέους, «είτε θα γίνει με καλό τρόπο μέσα από μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας και εντός της ευρωζώνης, είτε με έναν κακό τρόπο που θα είναι εκτός του ευρώ, που όμως αυτός θα είναι ένας δρόμος καταστροφικός και με άγνωστες συνέπειες…».

Ο κ. Βέττας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει βελούδινο διαζύγιο εάν κάποιος δεν αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του…», σπεύδοντας να επισημάνει παράλληλα πως «και για λόγους παραδειγματισμού για τις άλλες χώρες που είναι μέσα σε προγράμματα θα υπάρξουν για την Ελλάδα επώδυνες συνέπειες….

Αναφερθείς στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ υπέδειξε την ανάγκη «το βάρος να πέσει στο να υπάρξει μια νέα συμφωνία μαθαίνοντας εμείς και οι εταίροι μας από τα λάθη του παρελθόντος…».

Ενώ περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά μιας καλής συμφωνίας εξήγησε «θα πρέπει να έχει όσο γίνεται μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόσημο, όπως και να πετύχει την ελάχιστη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για αυτά που θα πρέπει να γίνουν…».

Η ηγεσία του Ινστιτούτου παρατήρησε ότι «τα μνημόνια δεν έφεραν την κρίση στην οικονομία. Η κρίση της ελληνικής οικονομίας, που δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την αγορά, ήταν που έφερε τα μνημόνια…»-διαπίστωση που φάνηκε να ενοχλεί τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Όπως σημείωσαν, «εκείνην τη στιγμή δεν υπήρχε άλλη επιλογή». Με κλειστές της αγορές ο μόνος εφικτός δανεισμός ήταν αυτός, σχολίασαν από κοινού, προσθέτοντας ταυτόχρονα, πως «οι διαρθρωτικές καχεξίες του οικονομικού προτύπου που είχαμε επιλέξει για την χώρα μας, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και η απροθυμία μας όταν έρρεε το χρήμα να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και όταν υπήρξε η διεθνή κρίση μας ήταν η αιτία που μας βρήκε η κρίση ανοχύρωτους… Αυτά που μας επέβαλλαν τα Μνημόνια, οφείλονται στο γεγονός ότι κάποια πράγματα δεν τα είχαμε κάνει εμείς …».

Κατά τους ίδιους, «το πρώτο Μνημόνιο είχε κυρίως διαρθρωτικούς στόχους. Δυστυχώς δεν τους υλοποιήσαμε επειδή υπήρχαν αντιδράσεις. Έτσι τα επόμενα μνημόνια ήρθαν και επέβαλλαν δημοσιονομικά μέτρα…».

Ειδικά ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε: « κοιτάξτε, σήμερα, στην προσπάθεια που γίνεται τώρα. Δεν κοιτάμε το πρόβλημα και το πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Αλλά ποια λύση μας ταιριάζει εμάς περισσότερο και αυτό είναι το λάθος… Αντί να πείσουμε τους πολίτες και την κοινωνία ότι αυτά τα διαθρωτικά πράγματα πρέπει να γίνουν στην οικονομία μας, επειδή εκείνη αντιδρούσε, τα φορτώσαμε στους δανειστές… όπως μετονομάσαμε τους εταίρους μας …».

Ερωτηθείς δε για το εάν υπήρξε άλλη χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας του 2009 – 2010 που βγήκε γρήγορα από την κρίση, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ ανέφερε το παράδειγμα της Λετονίας που είχε υποτίμηση 22% της οικονομίας της και μέσα σε δύο χρόνια πήρε τις αποφάσεις που έπρεπε και ξεπέρασε πολλά από τα προβλήματά της. Από την πλευρά του ο κ. Βέττας υπενθύμισε την προσπάθεια που έκανε το 2000- 2010 η Γερμανία και πριν μια δεκαετία νωρίτερα είχε κάνει η Αγγλία.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:04 - 26 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.