ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Ξεκινά η συγγραφή της συμφωνίας - Τι προβλέπει

17:28 - 27 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Μαξίμου: Ξεκινά η συγγραφή της συμφωνίας - Τι προβλέπει
Στην επεξεργασία και συγγραφή του κειμένου της συμφωνίας, προχωρούν από κοινού στο Brussels Group, τα τεχνικά κλιμάκια Αθήνας και δανειστών, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίες επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της και ότι ήρθε πλέον η ώρα και για την άλλη πλευρά, να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν, ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Μαξίμου ο πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
  • Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
  • Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
  • Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.


Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να κόψει τις συντάξεις.

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει ότι οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, τονίζοντας ότι η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων.

«Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος σημειώνει ότι η επίτευξη της συμφωνίας θα είχε κλείσει αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς.

«Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά», σημειώνουν οι πηγές του Μαξίμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:57 - 27 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.