ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες προκλήσεις Ράμα για τα ελληνοαλβανικά σύνορα

20:23 - 27 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Νέες προκλήσεις Ράμα για τα ελληνοαλβανικά σύνορα
Σε νέα αμφισβήτηση των χερσαίων συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας, προχώρησαν τα Τίρανα, με αφορμή τις ελληνικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κίνηση των Τιράνων να ζητήσουν από την Αθήνα να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο -με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα, αλλά και να τους παραδοθούν χάρτες των ερευνών στην Ήπειρο, τόνισε ότι η Αλβανία δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί το εθνικό συμφέρον της, για χάρη της καλής γειτονίας.

«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς» δήλωσε ο κ. Ράμα.

Ταυτόχρονα σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην Αθήνα για τη συμμετοχή του κόμματος των Τσάμηδων, PDIU, στον κυβερνητικό συνασπισμό που ηγείται, τόνισε : «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του Κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς».


Οι δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού, προκάλεσαν την άμεση και έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Κούτρα, να τονίζει ότι η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά».

«Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω» πρόσθεσε ο κ. Κούτρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:40 - 27 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.