ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Φρένο" στην κυβερνητική αισιοδοξία βάζουν οι δανειστές

20:03 - 28 Μαϊ 2015 | Πολιτική
"Φρένο" στην κυβερνητική αισιοδοξία βάζουν οι δανειστές
Σε παράλληλες πορείες κινούνται κυβέρνηση  και δανειστές, όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες. Την ώρα που η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι  μια συμφωνία είναι εφικτή μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, μπαράζ δηλώσεων και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού,  κάνουν λόγο για μεγάλη απόσταση , μεταξύ των δυο πλευρών, που δεν μπορεί να καλυφθεί τις επόμενες ημέρες.

Να τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη ότι μέχρι την Κυριακή μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

Την ώρα που στο ΥΠΟΙΚ, η συμφωνία γράφεται και σβήνεται, για να πάρει την τελική της μορφή, κύκλοι του Μαξίμου δεν αποκλείουν εντός των επομένων ημερών να υπάρξει ένα πρώτο κείμενο από το Brussels Group με τα σημεία σύγκλισης τα οποία θα παρουσιαστούν σε πιθανό Eurogroup την επόμενη εβδομάδα και η συγγραφή να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με τα πιο ακανθώδη ζητήματα.

Την ίδια ώρα όμως ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν αμφισβητούν εκ νέου αυτά τα δεδομένα, επιμένοντας στη γνωστή ρήση ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι ικανή για να μπορέσει να επέλθει συμφωνία.

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να λυθούν» είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Αννίκα Μπράιτχαρντ, ερωτηθείσα για το αν συμμερίζεται η Επιτροπή την αισιοδοξία της Αθήνας.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο ίδιος ο Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας, πως «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».

Τον πήχη των προσδοκιών για μια επικείμενη συμφωνία με την Ελλάδα χαμήλωσε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι μένει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει μέχρι οι πιστωτές να καταλήξουν σε συμφωνία για «ρευστό έναντι μεταρρυθμίσεων».

Τις θέσεις του Ταμείου ανέλαβε να αναπτύξει ο εκπρόσωπος, Mπίλ Μάρεϊ, τονίζοντας την ανάγκη για μια περιεκτική συμφωνία και όχι σε κάποια αποσπασματικά μέτρα.

Κοινώς ζητά πλήρη αξιολόγηση των προτάσεων και έγκριση τους από τους Θεσμούς, πριν προχωρήσει το Brussels Group, σε ένα κείμενο συμφωνίας που θα εισηγηθεί στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εγκριθεί και να υπογραφεί η συμφωνία.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.