ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: «Αρκετά κράτησε αυτή η διαπραγμάτευση»

11:45 - 29 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Βαρουφάκης: «Αρκετά κράτησε αυτή η διαπραγμάτευση»
Την επισφράγιση συμφωνίας πάνω στο μοντέλο υπολογισμού του ΦΠΑ με την πλευρά των δανειστών «ώστε να μιλάμε με κοινή γλώσσα για τους αριθμούς», επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. 

Όπως ανέφερε, η ελληνική πρόταση για την αλλαγή συντελεστών θα αποφέρει έσοδα ύψους 900 εκ. ευρώ και προβλέπει από τη μία, μείωση του φόρου στην εστίαση και τα τρόφιμα και, από την άλλη, σχετική αύξηση στα ξενοδοχεία, που όμως αντιστοιχεί, όπως είπε, στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ακόμα σημείωσε ότι "έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα" και ότι "όπου υπάρχει διαφωνία από τους θεσμούς αυτή ειναι προσχηματική".

Μιλώντας το πρωί στον Βήμα fm, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι καταληκτικό όριο των διαπραγματεύσεων είναι η 30η Ιουνίου, οπότε λήγει η επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «μια και καλή Συμφωνία» η οποία θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το χρέος.

 

«Οι αδικίες θα συνεχιστούν… μέχρι να καταργηθούν»

«Αρκετά κράτησε αυτή η διαπραγμάτευση. Δε θα σύρουμε τους πολίτες μέχρι τον Σεπτέμβριο» ανέφερε χαρακτηριστικά σπεύδοντας να προσθέσει με έμφαση: «Καμία συμφωνία δεν θα είναι βιώσιμη, αν δεν σταματήσει η παραπομπή της αντιμετώπισης του χρέους στις καλένδες».

Απέκλεισε πάντως, οποιοδήποτε ενδεχόμενο για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές και τις αναλήψεις από τις Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ), πρόταση που όπως υποστήριξε, έπεσε στο τραπέζι από την πλευρά των δανειστών για να συναντήσει την δική του «καταιγιστικά αρνητική θέση».

Μολονότι αναγνώρισε πως ο ΕΝΦΙΑ είναι «ένας απαράδεκτος φόρος» που «δεν μπορεί να τον υπερασπιστεί», παραδέχθηκε ότι δεν γίνεται να καταργηθεί στην παρούσα φάση. «Ίσως να συνεχιστούν κάποιες αδικίες για ένα διάστημα, μέχρι να καταργηθούν» είπε και πρόσθεσε ότι «με το που θα κλείσει η διαπραγμάτευση θα δούμε τι ισοδύναμα μέτρα θα πάρουμε για την αναδιανομή εισοδήματος».

Πού διαφωνούμε με τους θεσμούς

Αναφερθείς στην ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων, καταλόγισε εμμέσως ακαμψία στην πλευρά των συνομιλητών, υπογραμμίζοντας ότι «ζητούν ακόμα περισσότερη λιτότητα» και μέτρα που θα είναι καταστροφικά για τα έσοδα και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έκανε λόγο για συστηματικές διαρροές από την πλευρά τους, που «αμαύρωσαν την εικόνα στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τις προσεκτικές αναφορές του, «οι θεσμοί ζητούν μέτρα μόνιμης απόδοσης» τα οποία μάλιστα θα ισχύσουν από την φετινή χρονιά, κάτι που δυσκολεύεται όμως, όπως ο ίδιος άφησε να φανεί, να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, «το 2015 είναι μια δύσκολη χρονιά και θα πρέπει να έχει ιδιαίτερα διοικητικά μέτρα για την τόνωση των εσόδων. Από το 2016 και 2017 η ανάπτυξη θα φέρει νέα έσοδα. Δε χρειαζόμαστε υφεσιακά μέτρα».

«Εγώ ρίψασπις δεν είμαι!»

Ο υπουργός Οικονομικών εξάλλου, απέκλεισε μεν, την επιβολή πρόσθετου φόρου στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και τα πετρελαιοκίνητα, αλλά παρέπεμψε στη δημόσια διαβούλευση που ξεκινά για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης των Ι.Χ αυτοκινήτων.

Στον επίλογο, δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε που ασχολήθηκε με την ενεργό πολιτική και ότι προσδοκά να είναι στο τιμόνι του υπουργείου και μετά την υπογραφή Συμφωνίας, τονίζοντας σιβυλλικά: «ρίψασπις εγώ, δεν είμαι…»!

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 29 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.