ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παππάς: Αν χρειαστεί θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας

17:07 - 29 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Παππάς: Αν χρειαστεί θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας
Για συντεταγμένη ψήφο στη Βουλή, σε περίπτωση που έρθει  μια συμφωνία προς ψήφιση έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο The Press Project, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση, απάντησε πως αυτό είναι αυτονόητο.

«Η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών», είπε για συνεχίσει απαντώντας σε ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ».

«Δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;», συμπλήρωσε, ενώ στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να στηριχθεί στην ψήφο ενός άλλου κόμματος αν δεν συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους μερίδας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε πως «το σενάριο να γίνει ο κ. Τσίπρας, Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία».

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Παππάς ανέφερε πως πρέπει να μην είναι υφεσιακή ενώ για το πότε θα καταλήξουν οι δυο πλευρές σημείωσε: «Πρέπει πολύ γρήγορα να ολοκληρώσουμε αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι το ζήτημα να βγει κάποιος να πει Σάββατο βράδυ, Δευτέρα πρωί, δεν είναι εκεί το ζήτημα».

Ταυτόχρονα ο υπουργός Επικρατείας παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα , πρόβλημα που το απέδωσε στη μεγάλη ανεργία, στα πάρα πολύ αρνητικά δεδομένα δημογραφικά και στα κατεστραμμένα αποθεματικά κυρίως λόγω του PSI.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπει ποτέ στη λογική των θεσμών που λένε «στο ασφαλιστικό σύστημα δεν με νοιάζει τι δίνει αλλά θέλω ισοσκελισμένο ταμείο».

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες. «Αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι το σύστημα έχει πρόβλημα είτε είμαστε σε συζήτηση με τους θεσμούς. Είτε πάμε στη ρήξη την περιβόητη είτε δεν πάμε». Στο ερώτημα αν θα υπάρχει μέσα στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θέλει λύση μακροχρόνια. Αυτή τη στιγμή θα μπορούν παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, δεν είναι κακό να έχεις ένα ενιαίο ταμείο ή λίγα ταμεία ή να μην έχεις ειδικά προνόμια για ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες που ασκούσαν πολιτική πίεση. Δεν είναι κακό. Κακό είναι να πηγαίνεις σε μια διαδικασία ενοποιήσεων η οποία συμπιέζει προς τα κάτω όλα τα δικαιώματα».

Ως προς το ζήτημα του χρέους και αν για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει πρόνοια στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση, μια λύση. Κάτι με το χρέος θα πρέπει να γίνει δεν μπορεί με τη δομή που έχει αυτή τη στιγμή να εξυπηρετηθεί».

Φουντώνει η συζήτηση στην ΚΟ

Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε μιλώντας στον Real ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αφού η συμφωνία θα είναι τέτοια που θα εγκριθεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, μιλώντας στον Σκάι, παραδέχτηκε τις διαφορετικές φωνές μέσα στο κόμμα, ωστόσο είπε ότι «μια συμφωνία που θα μπορεί να την υπογράψει και η ίδια η κυβέρνηση, θα μπορεί να περάσει και μέσα από το κόμμα».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την άποψη πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, δηλαδή να προκαλέσει εκλογές, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, ακόμη κι αν η συμφωνία περάσει με τις ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων.

«Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να προκαλέσει εκλογές. Τέτοιο θέμα μπορεί να εγερθεί, αν φέρει η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός, με την έγκριση του κόμματος, μία συμφωνία και δεν εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη κυβερνητική πλειοψηφία στην υποστήριξή της. Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμα κι αν περάσει η συμφωνία με ψήφους βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη γνώμη μου, ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, τόνισε στον ΣΚΑΪ πως «η απειλή της κομματικής πειθαρχίας δεν ήταν αποτελεσματική ούτε σε κόμματα με επαγγελματίες βουλευτές».

«Η ώρα της αλήθειας θα φανεί όταν φτάσει η συμφωνία στη Βουλή... Αν δεν υπάρξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές» επεσήμανε.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:24 - 29 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.