ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση

10:05 - 01 Ιουν 2015 | Πολιτική
Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση
Μια κρίσιμη εβδομάδα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την κατάληξη σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία ξεκινά από σήμερα, με τις διαβουλεύσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο να έχουν ενταθεί.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια, ο Πρωθυπουργός είχε την Κυριακή το βράδυ νέα, τηλεδιάσκεψη, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με πηγές της κυβέρνησης να επισημαίνουν ότι αυτή διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και με κοινή παραδοχή ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία.

Ενδεικτική της επιτάχυνσης των συζητήσεων είναι και η αναφορά «κλείνουμε», που έκανε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Η κυβέρνηση με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν δραματικά πλέον καθώς μπήκαμε στο τελευταίο μήνα της παράτασης που δόθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και την πρώτη δόση από τις τρεις που πρέπει να δώσει προς το ΔΝΤ, να λήγει στις 5 Ιουνίου, επιδιώκει συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή.

Στο φόντο των διαρροών ότι έχει κατατεθεί σχέδιο λύσης με μέτρα 3,5 δισεκ το 2015, το Μαξίμου  εμμένει στο η διαπραγμάτευση είναι σε καλό δρόμο, την ίδια στιγμή, που κύκλοι προσκείμενοι στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές ο ρυθμός των διαβουλεύσεων επιταχύνεται και η σταδιακή επίτευξη συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο θεωρείται εφικτή.

Σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε στην κατεύθυνση της πολιτικής λύσης, σημειώνοντας: «Μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε –με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω στην περικοπή των συντάξεων και στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σήμερα εξάλλου θα πραγματοποιηθεί τριμερή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ και ανάλογα με την έκβαση της, ο πρωθυπουργός θα έχει και νέες τηλεφωνικές επαφές (ενδέχεται και με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ) ενώ συνεργάτες του αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο δια ζώσης συζητήσεων – «και εντός της εβδομάδας» καθώς «οι αποφάσεις είναι θέμα ημερών ή ωρών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.