ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα για τη διαπραγμάτευση στη Βουλή

22:15 - 05 Ιουν 2015 | Πολιτική
Κόντρα για τη διαπραγμάτευση στη Βουλή
Με την πρόταση των δανειστών να έχει απορριφτεί από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας, έφερε τη διαβούλευση στη Βουλή, ζητώντας από τα κόμματα να τοποθετηθούν επισήμως για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η συζήτηση κύλησε σε υψηλούς τονους με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέμματα στον ελληνικό λαό προεκλογικά και ότι οδηγεί τη χώρα σε νεο σκληρό μνημόνιο, ενώ ο Πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι η συμφωνία πρέπει να δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα για να γίνει αποδεκτή.

Ο Πρωθυπουργός θέτοντας το δίλημμα, αν οι βουλευτές και οι πολιτικοί αρχηγοί, αποδέχονται ή απορρίπτουν την πρόταση των Θεσμών, ουσιαστικά, ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην προώθηση της κυβερνητικής πρότασης, ως βάση διαπραγμάτευσης και συμφωνίας με τους δανειστές.

«Θεωρώ καθήκον να ακούσω τις θέσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προτού πάρω τις αποφάσεις μου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι υπάρχει βουλευτής σε αυτήν την αίθουσα που θα ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή την αύξηση κατά δέκα μονάδες του ΦΠΑ στο ρεύμα.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, τόνισε ότι κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ώστε να μπει τέλος μια και καλή στον επικίνδυνο κύκλο λιτότητας που άρχισε το 2008 και επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης.

«Δεν χρειαζόμαστε απλά μια συμφωνία, χρειαζόμαστε μια οριστική λύση που θα βάλει τέλος στη συζήτηση για τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», τόνισε, κρίνοντας τις προτάσεις των θεσμών ως μη ρεαλιστικές και ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις.
Παράλληλα εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση του, ότι Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία, τονίζοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη και ότι ο χρόνος λιγοστεύει για όλους.

Ο Πρωθυπουργός ως απάντηση έλαβε σκληρή κριτική από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, για την στρατηγική που ακολουθεί στην διαπραγμάτευση, με τα κόμματα να ζητούν αλλαγή ρότας προκείμενου να επέλθει εθνική συνεννόηση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κορόιδεψε τον ελληνικό λαό επί μήνες και υποστήριξε πως η χώρα πάει σε αναγκαστικό δανεισμό και σε τρίτο Μνημόνιο.

Όπως υπογράμμισε, οι δανειστές προτείνουν τώρα στην κυβέρνηση πολύ βαρύτερα μέτρα από εκείνα που είχαν προτείνει στην κυβέρνησή του και τόνισε ότι είναι «θράσος» να τους ρωτά ο πρωθυπουργός αν υποστηρίζουν την ελληνική πρόταση ή εκείνη των δανειστών.

Για να αλλάξει η κατάσταση στο καλύτερο ο κ. Σαμαράς είπε πως τρία πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα, και αυτό, όπως ανέφερε, είναι προϋπόθεση για εθνική συνεννόηση: Να σταματήσουν οι συκοφαντίες και τα ψέματα, να αλλάξει η κυβέρνηση πολιτική και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και προς τα έξω και προς τα μέσα.

Ως προς το ερώτημα αν η ΝΔ θα στηρίξει μία συμφωνία, ο κ. Σαμαράς απάντησε χαρακτηριστικά: «Φέρτε την τελική συμφωνία και εμείς θα σας πούμε. Το κόμμα σας το ρωτήσατε; Μπορεί το κόμμα σας και εσείς ο ίδιος να λάβετε δύσκολες αποφάσεις;»

Απευθυνόμενος δε στον κ. Τσίπρα τον κάλεσε να έρθει στη «μεγάλη συνεννόηση» και τον προειδοποίησε ότι μπορεί να γίνει ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα.

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του χαρακτήρισε «εκθέσεις ιδεών» τα όσα είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε πως υπάρχουν «πολλές ανακρίβειες» στην ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους δανειστές.

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με τα στελέχη εκείνα που δεν επιθυμούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ τόνισε πως θα στηρίξει μια συμφωνία που θα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και των εταίρων.

Για να βγει δε η χώρα από το αδιέξοδο κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία θα μετέχουν προσωπικότητες και όχι μόνο στελέχη της κυβέρνησης που χωρίς ιδεοληψίες θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έθεσε συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για να βάλει πλάτη.

«Να ζητήσετε συγνώμη από το λαό, να αποδεχτείτε το πλαίσιο της δικής μας στρατηγικής. Αν έχετε κυβέρνηση και πλειοψηφία είμαστε έτοιμοι να λέμε τη γνώμη μας και να βοηθήσουμε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Εμείς θέλουμε να είμαστε στην αντιπολίτευση αλλά να είμαστε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», τόνισε.

Ο επικεφαλής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ζήτησε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση του λαού.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ωμά το λαό, τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι απολύτως απορριπτέα τόσο τα σχέδια των δανειστών όσο και αυτά της κυβέρνησης.

Συμπαραστάτης της κυβέρνησης, στάθηκε μόνο ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος υπογραμμίζοντας ότι «στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την κυβέρνηση αυτή μέχρι να επαναποκτήσουμε πλήρως την εθνική μας κυριαρχία».

Απευθυνόμενος στο σύνολο των βουλευτών, τους κάλεσε να συγκρίνουν τις δυο προτάσεις και τόνισε ότι «έχει έλθει η ώρα να έλθετε κοντά μας όσοι πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει μια εθνική γραμμή για τη σωτηρία της χώρας».

Τελευταία τροποποίηση στις 22:31 - 05 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.