ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα προσπάθεια συμφωνίας από Γιούνκερ- Την απορρίπτει η Κυβέρνηση

01:21 - 30 Ιουν 2015 | Πολιτική
Νέα προσπάθεια συμφωνίας από Γιούνκερ- Την απορρίπτει η Κυβέρνηση
Νέα πρόταση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έφτασε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία αφού εξετάστηκε, απορρίφθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένει στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής και στις προτάσεις των Θεσμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα Γιούνκερ καλούσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση των Θεσμών με μία αλλαγή στο κείμενό τους, ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον λαό να ψηφίσει ΝΑΙ την Κυριακή και η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup.

Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν πως η απάντηση από το Μαξίμου, ήταν πως «η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για την λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει ΟΧΙ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιούνκερ ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να υιοθετήσει την τελευταία, βελτιωμένη ως προς τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πρόταση των Θεσμών, με μία ακόμη μικρή βελτιωτική προσθήκη, που αφορά στο ΕΚΑΣ. Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε επίσης να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, με την εξής πρόβλεψη: Στη νέα συμφωνία θα υπάρχει η δέσμευση ότι οι δανειστές θα υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup του 2012, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Βέβαια, αυτή την τελευταία πληροφορία για το χρέος δεν την επιβεβαίωναν από το Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, περιλαμβάνει τους εξής όρους:

  1. Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των Θεσμών
  2. Ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα
  3. Οι Θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή της επιλογής της Κυβέρνησης στο κείμενό τους
  4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup
Τελευταία τροποποίηση στις 02:13 - 30 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.