ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από εβδομάδα ανοίγει η πολιτική «βεντάλια»

10:02 - 02 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Από εβδομάδα ανοίγει η πολιτική «βεντάλια»
Με την αποσαφήνιση την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκλελ ότι τίποτα δε θα κινηθεί σε επίπεδο διαπραγμάτευσης μέχρι την Κυριακή η χώρα μπαίνει στην πιο σύντομη (στα όρια της συνταγματικότητας) προεκλογική περίοδο για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, που αναμένεται να αποδειχθεί καταλύτης για την εικόνα του πολιτικού σκηνικού.

Με τις τράπεζες στην εντατική, χωρίς όμως να έχει τραβηχτεί η πρίζα, λόγω των αποφάσεων Ντράγκι, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να αποφασίσουν επί μίας πρότασης που ουσιαστικά δεν υφίσταται, μέσα από μια διαδικασία που «μπάζει» από την πρώτη στιγμή. Κι αυτό την ώρα που και μέσα στην κυβέρνηση οι προβληματισμοί αυτοί έχουν οδηγήσει πολλά στελέχη στα όρια της έκρηξης.

Ωστόσο, οι όποιες σκέψεις για ρήξη έχουν παγώσει και παραπεμφθεί για μετά την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναβολή αυτή έχει συντελέσει το γεγονός ότι το Πρωθυπουργικό περιβάλλον κατάφερε να πείσει κορυφαία στελέχη ότι η κυβέρνηση δέχεται μια συνεχή υπονόμευση, που ακόμα και οι όποιες υποχωρήσεις μπορούσαν ή έχουν γίνει, δεν ήταν δυνατό να σταματήσουν. Στην επιχειρηματολογία αυτή ήλθε να προστεθεί και η είδηση ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει προσχέδιο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σήμερα, ουσιαστικά μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, χωρίς να μπορεί δηλαδή η έκθεση να επηρεάσει τις εξελίξεις στο παζάρι με τους δανειστές.

Πάντως το άνοιγμα της πολιτικής βεντάλιας παραπέμπεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Τα πρώτα σημάδια πάντως είναι εμφανή, για το πώς αντιλαμβάνονται στελέχη την επόμενη μέρα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν ο λαός ψηφίσει όχι θα πάει να κάνει ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης χωρίς το σκληρό πακέτο, αλλά και όταν ο λαός ψηφίσει ναι τότε ο Τσίπρας θα είναι πιο χρήσιμος για να προστατεύσει το λαό του διότι έντιμα πιστεύοντας στην Ευρώπη θα έχει ψηφίσει υπέρ του σκληρού πακέτου, είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος και συμπλήρωσε: «Πολύ περισσότερο πρέπει να μείνει για να γίνει ασπίδα στο λαό του να μην εφαρμόσει το σκληρό πακέτο» ουσιαστικά κάνοντας λόγο για μη αλλαγή ηγεσίας.

Ωστόσο αυτό αναμένεται να αποδειχθεί καθώς στο σενάριο του ΝΑΙ οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:25 - 02 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.