ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανήσυχοι οι ξένοι ηγέτες για το μέλλον της Ελλάδας

00:56 - 06 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Ανήσυχοι οι ξένοι ηγέτες για το μέλλον της Ελλάδας
΄Εκπληκτοι και ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον της Ελλάδας εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες που κάνουν λόγο για αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας. 

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπ' όψιν και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα", δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αύριο το πρωί όπως αναφέρει στη δήλωσή του θα έχει τηλεδιάσκεψη με θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης, όπως τον πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: "Λαμβάνω υπόψη την έκβαση του ελληνικού δημοψηφίσματος, είναι πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας, για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Θα περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας. Το Eurogroup θα συνεδριάσει την Τρίτη." 

Μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επισημαίνει ότι είναι τώρα η Αθήνα που θα πρέπει να φέρει τις προτάσεις της, ενώ εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση μετά το δημοψήφισμα. «Οι προτάσεις που έγιναν από την Ευρωζώνη σήμερα απορρίφθηκαν. Για ποιο πράγμα να διαπραγματευθούν οι άλλοι 18 με τον κ. Τσίπρα; Είναι η σειρά της κυβέρνησης στην Αθήνα, εκείνη πρέπει να φέρει προτάσεις», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε ότι «αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του δεν κατάλαβαν ποτέ είναι ότι στην Ευρώπη έχεις μια μοιρασμένη κυριαρχία - αν τώρα κάποιος λέει ‘όχι', αυτό είναι μια απόφαση σε μια χώρα, αλλά δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι και όλοι οι άλλοι συμφωνούν». Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν χώρες για τις οποίες ήδη οι ως τώρα προτάσεις έχουν πάει πολύ μακριά. «Αν τώρα έρχονταν πάλι προτάσεις, θα χαιρόμουν - αλλά αυτό θέλω πρώτα να το δω», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενισχύει τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, αλλά τον αποδυναμώνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι του βάζει ακόμη περισσότερα δεσμά στην διαπραγμάτευση.

Είναι δύσκολο να φανταστώ συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δηλώνει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με το Tagesspiegel. Όπως είπε ο αντικαγκελάριος ο Πρωθυπουργός οδηγεί τον ελληνικό λαό στο δρόμο της απελπισίας. Γκρέμισε τις τελευταίες γέφυρες στις οποίες θα μπορούσε να χτιστεί ένας συμβιβασμός με την Ευρώπη.

 

«Κατάμαυρο σήμα για την ίδια την Ελλάδα», χαρακτήρισε το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, διότι, όπως είπε, σε δηλώσεις του στο ARD, πρώτα από όλα τίθεται το ερώτημα πώς θα συνεχίσει η κατάσταση τις επόμενες ημέρες, αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες, αν δεν υπάρχει προμήθεια φαρμάκων και υποφέρουν οι άνθρωποι. «Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανθρώπινη διάσταση», δήλωσε και τόνισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη απόφαση για την Ευρώπη. Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι εφικτό να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις, ο γερμανός χριστιανοκοινωνιστής δήλωσε: «Έχοντας υπόψη την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, προκαλεί έκπληξη όταν ακούμε ότι θα συνεχιστούν άμεσα αύριο. Ο κ. Βαρουφάκης μόλις πριν από λίγο αποκάλεσε ‘τρομοκράτες' τους δανειστές. Μόνο και μόνο αυτή η συμπεριφορά σε εταίρους που θέλουν να σε βοηθήσουν σε κάνει να μην μπορείς να φανταστείς πώς θα μπορούσαμε και πάλι να συναντηθούμε».

Απόλυτα σεβαστή χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ευθύνη όλων είναι να προασπίσουν την ενότητα.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:19 - 06 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.