ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

18:13 - 06 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών
Σε τέσσερις άξονες-στόχους συνοψίζεται το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο εκδόθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο, έπειτα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και το οποίο εκφράζει τη σύγκλιση όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Σύμφωνα με το κοινό αυτό ανακοινωθέν, ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτείται να κάνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους πάνω σε αυτούς τους άξονες, αλλά και να διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τους αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώνει σε κάθε καμπή. Παράλληλα, στο ανακοινωθέν αυτό ξεκαθαρίζεται ότι στόχος της προσπάθειας θα είναι η συμφωνία και όχι η ρήξη με τους εταίρους.

Οι τέσσερις άξονες-στόχοι είναι:

1. Να επιδιωχθεί μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη.

2. Η συμφωνία θα περιέχει μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για τη χώρα.

3. Η συμφωνία να εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για την οικονομική ανάπτυξη.

4. Να επιδιωχθεί διευθέτηση του χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

- Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

- Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

- Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διήρκεσε επτά ώρες και πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «ιστορική», τονίζοντας εκ νέου πως «ο ελληνικός λαός έστειλε το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας». «Η συμφωνία είναι μονόδρομος», επισήμανε ο κ. Καμμένος, ενώ σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν, διευκρίνισε πως το υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση τον πρόεδρο του ΚΚΕ.

Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «ακούσαμε την ενημέρωση του πρωθυπουργού και εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος όσο και για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο λαός από την λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης». «Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Η διαφωνία έχει να κάνει με το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία αλλά και την πορεία», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, σχολιάζοντας ωστόσο πως «κανένας δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένα να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια και σκληρά μέτρα». Ερωτηθείς δε «εντός ή εκτός ευρώ», απάντησε πως «προωθείται συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα ή Grexit και ελληνική χρεοκοπία».

Παράλληλα, σε μια πρόβλεψη ότι «θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι» προχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μργάρου.

Όπως είπε, δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες και θα πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες κρίσιμες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. «Αν τα πράγματα ηρεμήσουν», πρόσθεσε, «θα είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο».

Ο κ. Θεοδωράκης ανεφερε ακόμη ότι κατά τη σύσκεψη επεσήμανε ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε όλους αυτούς που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει χωρίς τους Έλληνες».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει άμεσα συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνκά δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ότι η ΝΔ στη διαδρομή της έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα.

«Προσήλθα στη συζήτηση με διάθεση συνεννόησης» είπε, επισήμανε όμως ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και παρα πολύ καιρό. «Χάσαμε χρόνο σε βάρος της οικονομίας και της χώρας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ώστε να βρουμε την ενότητα που απαιτείται, να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία όπως μας υποσχέθηκε».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, έκανε λόγο για «διχαστική διαδικασία που δεν βοήθησε σε τίποτα», ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες του «δημοκρατικού τόξου» οφείλουν να παροτρύνουν την κυβέρνηση, η οποία έχει την κυρίαρχη ευθύνη να φέρει τη συμφωνία.

Επίσης εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επιτακτική ανάγκη.

«Ο Πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, ενώ εξήγησε, ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήρθε στο «και πέντε».

«Εάν είχε συμβεί νωρίτερα, υποστήριξε, πολλά από όσα βιώνουμε σήμερα θα είχαν αποφευχθεί». Όπως εξήγησε, η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία, η οποία θα συνεπάγεται την άμεση αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:25 - 06 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.