ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με όπλο την κοινή θέση για μια καλύτερη συμφωνία

19:53 - 06 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Με όπλο την κοινή θέση για μια καλύτερη συμφωνία
Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο της χώρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια κοινή βάση πάνω στην οποία θα διεκδικήσει από την Τρίτη στις Βρυξέλλες, μια βελτιωμένη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.

Οι συνθήκες δεν είναι εύκολες. Η χώρα, όπως καθολικά αναγνωρίζεται, έχει χάσει ζωτικό έδαφος και πολύτιμο χρόνο. Δεν παρέλειψαν να το υπογραμμίσουν αυτό στις δηλώσεις τους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το ηχηρό «Όχι» των πολιτών, υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να κινηθεί σε ένα πλαίσιο ευθύνης αγνοώντας φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του που προέτρεπαν το προηγούμενο διάστημα σε σκλήρυνση της ελληνικής στάσης. Πολύ περισσότερο που η νέα λαϊκή εντολή δεν είναι παράγγελμα για ρήξη, αλλά, αντίθετα για συμφωνία εντός ευρώ, η οποία πάντως θα ανοίγει αισιόδοξες προοπτικές για την ανάταξη του ραγδαία επιδεινωμένου οικονομικού κλίματος.

Οι κλειστές Τράπεζες, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιτρέπουν περιθώρια εφησυχασμού. Αφετηρία της νέας διαπραγμάτευσης, αποτελεί το κείμενο προτάσεων Γιούνκερ, μετά την άδοξη κατάληξη της τελευταίας διαπραγμάτευσης, στην οποία η πλευρά των πιστωτών, αναγνώριζε την ανάγκη για ρύθμιση του προβλήματος του χρέους και εμφανιζόταν διατεθειμένη να συζητήσει χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και διατήρηση του ΕΚΑΣ.

Στην πολύωρη συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο, οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν επιτακτικά από τον πρωθυπουργό ρητές εγγυήσεις ότι θα σεβαστεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη κάποια στιγμή στην αίθουσα της συνεδρίασης προκειμένου να υποστείλει τη σημαία της έντασης. Όλοι πάντως, αναγνώρισαν ότι η αντικατάσταση του πρώην πλέον υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον συνετό Ευκλείδη Τσακαλώτο δίνει ένα μήνυμα καταλλαγής στην απέναντι όχθη.

Θυμίζουμε ότι στο κοινό πλαίσιο που διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση των αρχηγών, η Ελλάδα ζητεί τα εξής:

  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.