ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός ενώπιον «Γερμανικού τοίχου» και προτάσεων εξόδου

09:00 - 07 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός ενώπιον «Γερμανικού τοίχου» και προτάσεων εξόδου
Αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο της Γερμανίας αναμένεται να βρεθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει γα να παρουσιάσει τις προτάσεις της Ελληνικής πλευράς, δύο μέρες μετά το συντριπτικό "Όχι" του δημοψηφίσματος.

Μπορεί να έχουν περάσει ελάχιστες μέρες από το τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Βελγική πρωτεύουσα, όμως τίποτα δεν «είναι όπως παλιά». Το πρόγραμμα σταθεροποίησης έχει πλέον λήξει, ο Ελληνικός λαός έχει στείλει ένα ηχηρό  μήνυμα «κόπωσης» από την μνημονιακή του περιπέτεια και το βαθύ κατεστημένο Γερμανία φλερτάρει με το Grexit  (έγινε ήδη συζήτηση στο EWG από κάποιους) και διαμηνύει ήδη ότι για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη θα πρέπει να σέβεται κανόνες, δηλαδή να υποβληθεί σε επώδυνες παραχωρήσεις.

Τα «όπλα» και οι παγίδες

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με τρία «όπλα» στη φαρέτρα του.

  • Η ηχηρή απόρριψη του αρχικού σχεδίου Γιούνκερ όπως αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα μπορεί να αφήνει ανεπηρέαστα τα κράτη – μέλη της νέας Ευρώπης και του σκληρού πυρήνα του Ευρώ, ωστόσο ειδικά στα κοινά των παλαιών κρατών μελών δεν περνάει απαρατήρητη.
  • Η έστω και την τελευταία στιγμή διαμορφωθείσα εθνική συναίνεση εμφανίζει την Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη σε μια δίκαιη λύση εντός ευρώ.
  • Τέλος στο φόντο του δημοψηφίσματος έχει διαμορφωθεί μια «διεθνής συμμαχία» με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που επιχειρούν να κάμψουν τις άκαμπτες απόψεις της Γερμανίας. 

Ωστόσο το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες γίνεται με τον ίδιο να είναι παράλληλα παγιδευμένος στο ηχηρό ΟΧΙ. Το υψηλό ποσοστό δημιουργεί κόκκινες γραμμές σε σχέση με υποχωρήσεις γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από την «Αριστερή Πλατφόρμα». Μπορεί η κλήση του Παναγιώτη Λαφαζάνη χτες στο Προεδρικό να είχε το στόχο να σταλεί ένα μήνυμα για την ανάγκη χαμηλών τόνων, όμως η «αχλάδα έχει πίσω την ουρά». Οι σκληρές αποφάσεις θα φέρουν προ διλημμάτων την αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι καταλυτικά.

Διεθνής κινητοποίηση

Ενόψει πάντως της Συνόδου ο κ. Τσίπρας είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με την Καγκελάριο Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ, τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ντράγκι και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μεταφέροντας τους το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα του για ένα αποτέλεσμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει τις δύσκολες αλλά αναγκαίες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, με ταυτόχρονη επιστροφή στην ανάπτυξη και προσπάθεια σταθεροποίησης του χρέους μέσα στην ευρωζώνη, ενώ προσφέρθηκε να παραμείνει σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη τις επόμενες ημέρες.

Η πρόταση και ο τοίχος

Ο Πρωθυπουργός στη Βελγική πρωτεύουσα ουσιαστικά κομίζει μια εκδοχή της πρότασης Γιούνκερ που πρόσφατα απορρίφθηκε αλλά με αλλαγές.

Η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ ύψους 30% στα νησιά, η κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019 και σταδιακή εφαρμογή της πρόβλεψης για τη μείωση των δικαιούχων, η άρνηση αύξησης της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%, η μετάθεση στο μέλλον της κατάργησης των φορολογικών προνομίων των αγροτών, η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η μετάθεση της μείωσης των αμυντικών δαπανών για το 2016, η μετάθεση στο μέλλον για την έναρξη της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, η απόρριψη της άμεσης κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, (ζητεί να γίνει σταδιακά έως το 2019) είναι κάποια από τα μέτρα που θα προτείνει. 

Σε ότι αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για διετές πρόγραμμα με τον ESM. Ωστόσο όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, «εκφράζουν πόθους κι όχι βάση νέας συζήτησης».

Αυτά, όπως μεταφέρεται στο Reporter, παραπέμπουν σε άγνοια από την ελληνική πλευρά της συγκυρίας με τις κλειστές τράπεζες και την οργή των εταίρων και μάλλον παραπέμπουν σε τακτικές που οδηγούν σε έξοδο από την ευρωζώνη. Γι' αυτό και το θέμα της συντεταγμένης εξόδου φαίνεται να είναι στο τραπέζι μαζί με την απειλή της άτακτης.

Οι συζητήσεις πάντως αναμένεται να κρατήσουν μέχρι και την άλλη εβδομάδα οπότε και το καταληκτικό όριο της 20ης Ιουλίου και υπάρχει η πληρωμή των 3,45 δισεκ προς την ΕΚΤ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:10 - 07 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.