ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίγει το παιχνίδι της ρήξης ο Πρωθυπουργός

08:52 - 17 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Ανοίγει το παιχνίδι της ρήξης ο Πρωθυπουργός
Σε τροχιά ρήξης με την εσωκομματική αντιπολίτευση που δεν στήριξε το νόμο με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή επιλέγει να βρεθεί ο Αλεξης Τσιπρας, εν οψει και του επικείμενου ανασχηματισμού. Μετα την ανακοίνωση που εξεδόθη τα χαράματα της Τρίτης κι όπου γινόταν λόγος για τραυματισμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, νέες διαρροές απο το Μέγαρο Μαξίμου υποδηλώνουν οτι ο Πρωθυπουργος ειναι αποφασισμένος να τραβήξει ξεχωριστό δρόμο απο τους διαφωνούντες.

Σε σύσκεψη στελεχών κυβέρνησης και κόμματος που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν οι συνδεόμενες με το πλάνο ρήξης εξελίξεις, ενω τέθηκαν επί τάπητος τα σενάρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Το τελευταίο ειναι πιθανό να αλλάξει από σήμερα μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομαδας. Παντως η ενδεχόμενη καθυστέρηση, εάν γινει, σχετίζεται με την επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία που ειναι για την Τετάρτη με το καυτό θέμα του Ειδικού Ταμείου για τη δημόσια περιουσία και την αναμόρφωση του κώδικα πολιτικής δικονομίας που σχετίζεται με τους πλειστηριασμούς.

Αναμφισβήτητα το πλαισιο είναι ασφυκτικό για τον Αλέξη Τσιπρα καθώς τα περιθώρια είναι μικρά για ελιγμούς.

Ειναι ενδεικτικό ότι όπως λένε κυβερνητικές πηγες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά. Κατά την εκτίμησή του, σύμφωνα με πληροφοριες, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλλημα που αντιμετωπίσαμε. Και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη.

Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας.

Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών.  

Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των  300 αντιπροσώπων».

Ήδη οι σχετικές εισηγήσεις για "φυγή προς τα μπρος" έχουν κατατεθεί απο πολλά κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν η αναδόμηση της κυβέρνησης θα πρέπει να σηματοδοτήσει αφενός μια νέα πορεία με υψηλό "δείκτη κυβερνησιμότητας" κι αφετέρου ένα άνοιγμα στο γειτονικό χώρο της κεντροαριστεράς με επιλογές στελεχών με ικανότητες τεχνοκρατικής διαχείρισης. Μάλιστα σημειώνουν οτι αυτό θα σημάνει και τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα καθαρού απο τις "παιδικές ασθένειες" της Αριστεράς.

Ωστοσο το εγχείρημα αυτο προσκρούει σε διάφορα εμπόδια προς στιγμή. Η απροθυμία πολλών να μπουν σε δημόσιες θέσεις δεδομένης της δυσκολίας που εχει το νέο μνημόνιο, της εχθρότητας με την οποία το κόμμα αντιμετωπίζει τη συμφωνια, αλλα και η αδυναμία πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ειναι κοντά στον πρόεδρο να δεχτούν οτι πλέον τα πολιτικά δεδομένα έχουν αλλάξει δε δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για scouting νέων τεχνοκρατών.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα οτι δε λείπουν και απόψεις που λένε οτι με τον εμπλουτισμό της κυβέρνησης με αριστερά στελέχη (αριστερή τάση προεδρικών ) που παραμένουν δίπλα στον πρόεδρο έστω και κριτικά θα πρέπει να γίνει προσπαθεια απόλυτου ελέγχου της κομματικής οργάνωσης που θα σφραγιστεί σε νέο συνεδριο πριν τις εκλογές. Αυτές, δε, φαίνονται αναπόφευκτες μετα απο όσα είπε χτες στους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας. Η λίστα άλλωστε, με την οποία θα γίνουν, εφόσον στηθούν κάλπες άμεσα, του δίνει δυνατότητες εκκαθαρίσεων. Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο αρχίζει η διαδικασία ακρωτηριασμού του κόμματος και μετάλλαξής του. Κατι τέτοιο όμως φαντάζει αναπόδραστο. Εφόσον παντα οι δανειστές και η οικονομία το επιτρέψουν.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 17 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.