ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Plan B-Βαρουφάκης: Έρευνα από τη δικαιοσύνη – Αποστάσεις από το Μαξίμου

09:18 - 28 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Plan B-Βαρουφάκης: Έρευνα από τη δικαιοσύνη – Αποστάσεις από το Μαξίμου
Απρόβλεπτες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει η υπόθεση Βαρουφάκη, τόσο εξαιτίας της συζήτησης ακόμη και για ποινικές ευθύνες του κ. Βαρουφάκη και συνεργατών, όσο και της ΕΔΕ που διέταξε η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου για τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων.

Σε χαίνουσα πληγή για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση με το λεγόμενο plan B του Γιάνη Βαρουφάκη, το εγχείρημα δηλαδή του πρώην υπουργού να στήσει ένα εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα, «χακάροντας» μάλιστα τα ΑΦΜ των πολιτών, ώστε να μην υποψιαστεί η τρόικα – που έχει τον έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων – τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών εκείνη την περίοδο.

«Εκείνο που καθίσταται ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή», σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Εκείνο που υπήρξε ήταν μια έκθεση για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο Grexit, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και υπενθυμίζουν ότι αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του καθηγητή Γκάλμπρεϊθ για τη μελέτη επιπτώσεων στην περίπτωση που εκδηλώνονταν εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος της χώρας για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζουν επίσης ότι σε αυτή την έκθεση επιπτώσεων είχε αναφερθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Προβληματισμός στον Άρειο Πάγο

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον Άρειο Πάγο για το χειρισμό της υπόθεσης με το plan b του πρώην υπουργού Οικονομικών και για το οποίο εκπρόσωποι κομμάτων έχουν ζητήσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά, εάν μπορεί ή όχι να παρέμβει.

Νομικοί κύκλοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κ. Βαρουφάκη στο forum, ενώ υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τη Δικαιοσύνη.

Πάντως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική φόρμουλα, που να επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος, τουλάχιστον ως προς κάποιο σκέλος της υπόθεσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:06 - 28 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.