ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φήμη «σιδηράς κυρίας» συνοδεύει τη Ντέλια

10:30 - 30 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Φήμη «σιδηράς κυρίας» συνοδεύει τη Ντέλια
Με θητεία στην Κύπρο όπου έφτιαξε «όνομα» λόγω του σκληρού προφίλ που υιοθέτηση καταφτάνει στην Ελλάδα η διάδοχος του Πολ Τόμσεν, Ντέλια Βελκουλέσκου, που επελέγη ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη λάμψη πρόκειται, λένε στο Reporter όσοι τη γνώρισαν, για μια κλασική υπάλληλο του Ταμείου που μόνο στόχο έχει την πιστή τήρηση του «manual» που ακολουθεί ο οργανισμός αυτός αλλά και την αναρρίχηση στην ιεραρχία του Ταμείου.

Αναμφισβήτητα το μελαχρινό της προφίλ και η καταγωγή της θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς του «κουτσομπολιού», που πάντα αναπτύσσεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο το καθοριστικό για το όνομά της θα είναι το κατά πόσο θα «σπρώξει» τις διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση της επιβολής νέων σκληρών μέτρων ειδικά στα εργασιακά. Σαφώς η Ντέλια δεν είναι αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις αλλά σίγουρα η εκτίμησή της και η διάθεσή της απέναντι στη χώρα θα κρίνουν πολλά.

«Η Βελκουλέσκου θα πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο είναι διατεθειμένο το Ταμείο να διαδραματίσει σε ένα νέο πρόγραμμα και τι θα πρέπει να αναμένεται από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα», αναφέρει δημοσίευμα του Guardian

«Η Βελκουλέσκου είναι μια καλή οικονομολόγος με καλή αίσθηση της διπλωματίας, βαθιά αντίληψη των πολιτικών του ΔΝΤ και πρακτική προσέγγιση στα υπό συζήτηση θέματα», λέει στη βρετανική εφημερίδα για εκείνη ο σύμβουλος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας και πρώην υποψήφιος πρωθυπουργός Λ. Κροϊτόρου.

«Το όνομά της το "έφτιαξε" δουλεύοντας πάνω στη διάσωση της Κύπρου, το 2013. Τα κυπριακά ΜΜΕ την περιέγραψαν ως "Σιδηρά Κυρία", που ήταν πολύ σκληρή και απαιτούσε όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όμως, εκείνοι που είχαν να κάνουν μαζί της κατά τις κυπριακές διαπραγματεύσεις δίνουν μία διαφορετική σκοπιά», τονίζει ο Guardian.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, οικονομολόγος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος ήταν προεδρικός σύμβουλος κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εκτιμά στον Guardian ότι η τοποθέτηση της κας Βελκουλέσκου στην Αθήνα είναι και μια ένδειξη για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελληνικές τράπεζες.

«Πρέπει να περιμένουμε ότι θα επιμείνει να ανακεφαλαιοποιηθούν σε υψηλότερο ποσοστό οι τράπεζες. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης ήταν αρκετές», είπε.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:42 - 30 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.