ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σιγά μην πάρει «θέση» η Κομισιόν

13:25 - 30 Ιουλ 2015 | Πολιτική
Σιγά μην πάρει «θέση» η Κομισιόν
Μία ερώτηση – η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να τεθεί με την μορφή του κατεπείγοντος στην ελληνική Βουλή – υπέβαλε σήμερα στην Κομισιόν, η ομάδα των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, με την οποία ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ...τοποθετηθεί, στο θέμα των άθλιων συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον ελληνικό τουρισμό.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της ερώτησης τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλουν ότι:

«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιεί προγράμματα επιδότησης τουριστικών επιχειρήσεων για προσλήψεις τζάμπα εργαζόμενων, χωρίς να καταβάλουν ούτε ευρώ για μισθούς και ασφάλιση.

Με το ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», 8000 άνεργοι λαμβάνουν για θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση μέχρι 2458€ για 500 ώρες, χωρίς ασφάλιση – λιγότερα από 5€ την ώρα – ενώ οι πάροχοι κατάρτισης λαμβάνουν ως 1360€ για κάθε άνεργο.

Οι τουριστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εντείνουν τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, υποκαθιστώντας τους εργαζόμενους με τζάμπα εργατικό δυναμικό. Γενικεύονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και μίας μέρας, καταγράφεται ηλικιακός ρατσισμός, δουλεμπορικά γραφεία φέρνουν από το εξωτερικό εργαζόμενους για βαριές δουλειές στα ξενοδοχεία, με άθλιους μισθούς, συνθήκες εργασίας και ωράρια.»

...και καλείται αφελώς η Κομισιόν να πάρει θέση, για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στον ελληνικό τουρισμό και στο γεγονός ότι, «τα ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης προωθούν το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και την εφαρμογή άθλιων εργασιακών συνθηκών».

Απορία προκαλεί το πως, οι τόσο έμπειροι στα ευρωκοινοβουλευτικά δρώμενα, ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, δεν γνωρίζουν ότι η απάντηση της Κομισιόν, θα αναφέρει πως «υπεύθυνα για την ορθή εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων απασχόλησης και την τήρηση των εργασιακών συνθηκών, όπως αυτές προβλέπονται από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Νίκος Ρούσσης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:31 - 30 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.