ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχη στήθος με στήθος για ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ κι οκτακομματική Βουλή

11:31 - 29 Αυγ 2015 | Πολιτική
Μάχη στήθος με στήθος για ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ κι οκτακομματική Βουλή
 Τι δείχνουν οι τέσσερεις πρώτες επίσημες δημοσκοπήσεις από Marc, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Metron Analysis και ProRata ενόψει εκλογών.

Από 1 ως 3,5 μονάδες εκτιμάται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στις τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Ιδιαίτερα θολό είναι το τοπίο όσον αφορά την κατανομή δυνάμεων στα υπόλοιπα κόμματα, με Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή να διεκδικούν την τρίτη θέση, τη Λαϊκή Ενότητα και τον Βασίλη Λεβέντη να είναι σίγουρα εντός Βουλής και τους Ανεξάρτητους Ελληνες να δίνουν μάχη επιβίωσης προκειμένου να φτάσουν το όριο του 3%.

Σύμφωνα με το Έθνος, το οποίο συνυπολόγισε τα επιμέρους ποσοστά που προκύπτουν από τις έρευνα της Marc, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Metron Analysis και της ProRata, το πολιτικό σκηνικό ενδέχεται να διαμορφωθεί ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: από 23% ως 29%

Νέα Δημοκρατία: από 19,5% ως 27,8%

Χρυσή Αυγή: από 5,5% ως 8,3%

Ποτάμι: από 4% ως 6,7%

ΚΚΕ: από 4,2% ως 6%

ΠΑΣΟΚ: από 4,4% ως 5,4%

Λαϊκή Ενότητα: από 3,5% ως 5%

Ενωση Κεντρώων: από 3% ως 5,5%

ΑΝΕΛ: από 2% ως 3%

Marc: Στο 2,2% η διαφορά

Στο 25,3% βρίσκεται το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 23,2% της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για την τηλεόραση του Alpha.Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,5%, ΠΑΣΟΚ με 4,4%, ΚΚΕ με 4,2% και Ένωση Κεντρώων και Λαϊκή Ενότητα με 3,8%. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, πρώην κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνουν 3% περνώντας οριακά το όριο για είσοδό τους στη Βουλή. 

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 60,3% έναντι 19,4% της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα με 50,9%, έναντι 49,1% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ακολουθούν Σταύρος Θεοδωράκης με 42,9%, Φώφη Γεννηματά με 35,2%, Πάνος Καμμένος με 31,2%, Δημήτρης Κουτσούμπας με 23,2%, Νίκος Μιχαλολιάκος με 11,4% και Παναγιώτης Λαφαζάνης με 11,4%.

Οι πολίτες δηλώνουν ότι προτιμούν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας (33,7%), ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με βάση το ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 17,2% και με βάση τη ΝΔ το 17,6%. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 14,4% και ΝΔ το 7,1%.

MRB: 24,6% ο ΣΥΡΙΖΑ-22,8% η ΝΔ

Στη 1,8 μονάδα βρίσκεται η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Αγορά. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 24,6% έναντι 22,8% για τη ΝΔ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,2%, το Ποτάμι με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%. Στο 4,7% το ποσοστό της Ένωσης Κεντρώων, στο 4,2% της Λαϊκής Ενότητας, στο 3,9% του ΠΑΣΟΚ και εκτός Βουλής με 2,3% οι ΑΝΕΛ. 

Όσον αφορά την καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 38,1% έναντι 31,7% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Καταλληλότερος Πρωθυπουργός ο Τσίπρας

Κλείνει η ψαλίδα ακόμη και της δημοτικότητας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται μόλις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αφού το 29,5% πιστεύει πως είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει το 26%.

Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών

Αλέξης Τσίπρας 29,5%

Μεϊμαράκης 26%

Θεοδωράκης 21%

Γεννηματά 17,5%
Κουτσούμπας 14,5%

Λαφαζάνης 11,5%

Όσον αφορά στο κρισιμότερο ερώτημα, την πρόθεση ψήφου, μόλις τρεις μονάδες απόσταση έχει η Νέα Δγημοκρατία για το προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 25%, η ΝΔ 22%, η Χρυσή Αυγή 5,5%, το Ποτάμι 6%, το ΚΚΕ ^%, οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής με 2%, το ΠΑΣΟΚ 4,5%, ο Λαφαζάνης με τη λαϊκή Ενότητα 5%, ενώ και ο Βασίλης Λεβέντης φαίνεταιο πως εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή με 4,5%.

Όσον αφορά στο αν το δημοψήφισμα έβλαψε ή οφέλησε τη χώρα, το 66,5% πιστεύει πως την έβλαψε, το 16,5% πως την οφέλησε και το 14,5% απάντησε "δεν ξέρω/δεν απαντώ".

ProRata: Οριακή διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στην πρώτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», με το κόμμα της Αριστεράς να χάνει δυνάμεις.

1 prothesi psifou

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχει και η τάση της κοινής γνώμης έναντι των άλλων κομμάτων με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αλλά και την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

3 ektimisi edron

Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες καλούνται επίσης να τοποθετηθούν έναντι των χαρακτηρισμών «μνημονιακός» - «αντιμνημονιακός», που είχαν κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια στον δημόσιο διάλογο μεταξύ των κομμάτων, αλλά και σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, τις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. 

aksiologisi kyvernisis

evro drachmi

mnimoniakos antimnimoniakos

nea symfonia

Τελευταία τροποποίηση στις 11:15 - 29 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.