ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ποδαρικό» στη ΔΕΘ από Παυλόπουλο και Θάνου

21:32 - 04 Σεπ 2015 | Πολιτική
«Ποδαρικό» στη ΔΕΘ από Παυλόπουλο και Θάνου
Τα εγκαίνια της 80ης Διεθνούς εκθέσεως Θεσσαλονίκης έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου–Χριστοφίλου.

Η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να κάνει φυσικά προγραμματικές δηλώσεις, καθώς έχει προδιαγεγραμμένη θητεία.

Ωστόσο, δεσμεύτηκε πως η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν άψογα». Διαβεβαίωσε δε πως η κυβέρνηση «θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας».

Αναλυτικά η ομιλία της Πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου:

«Κυρίες και Κύριοι, αποτελεί για μένα, ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να παρευρίσκομαι στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και μάλιστα από τη θέση της Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που εφέτος έχει γενέθλια 80 χρόνων -πραγματικά ευχόμαστε να εορτάζονται επ’ άπειρον- είναι γεγονός μεγάλης σημασίας, με μακρά παράδοση, όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα και την ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη. Δεν είναι απλά μια ετήσια εμπορική εκδήλωση, αλλά ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον.

Για κάθε ελληνική κυβέρνηση, η στήριξη του εθνικού εκθεσιακού φορέα είναι δεδομένη, καθώς τόσο η έκθεση του Σεπτεμβρίου, όσο και οι κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ HELEXPO, αποτελούν από τα σημαντικότερα εργαλεία για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Επί 80 χρόνια, η ΔΕΘ παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, που αλλάζει και ανανεώνεται ανάλογα με την ιστορική συγκυρία. Ήταν το παράθυρο της Ελλάδας στον κόσμο της τεχνολογίας, εγχώριας και εισαγόμενης, παραμένει ένα σημαντικό ραντεβού καινοτομίας και μια μοναδική ευκαιρία για προβολή και δικτύωση των επιχειρήσεων.

Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε ότι η έκθεση του Σεπτεμβρίου αντέχει στην κρίση. Ότι οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν. Όπως την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ως αναπόσπαστο γεγονός της ζωής της πόλης.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή πλειόνων εκθετών, διαφορετικών και σημαντικών τομέων για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της, δίνει το στίγμα ότι η Ελλάδα αντέχει, δημιουργεί και αναπτύσσεται, ακόμα και στα δύσκολα. Μάλιστα, σε τομείς όπως της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της ενέργειας και των επιστημών η χώρα μας μπορεί σίγουρα στο μέλλον να αποτελέσει σημείο αναφοράς, διεθνώς.

Υπό την ιδιότητά μου, ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, δεν πρόκειται, ασφαλώς, ούτε προγραμματικές δηλώσεις να κάνω, ούτε να παρουσιάσω την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Η κυβέρνησή μας έχει, με βάση το Σύνταγμα, προδιαγεγραμμένη θητεία, καθώς και περιορισμένες αρμοδιότητες, οι οποίες, πέρα από τη διαχείριση των τρεχόντων ζητημάτων, είναι η διενέργεια των εκλογών, κατά τρόπο αδιάβλητο, μέσα σε κλίμα ομαλότητας. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω, ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν άψογα, όπως επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνησή μας θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνησή μας καλείται, λόγω έκτακτης και εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης, να διαχειρισθεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας μας, η ροή των εισερχομένων μεταναστών διογκώθηκε τόσο, ώστε η κατάσταση να έχει γίνει πλέον εκρηκτική. Κάτω από το βάρος αυτής της εξέλιξης, η Υπηρεσιακή Κυβέρνησή αποφάσισε προ δύο ημερών ορισμένα επιπλέον μέτρα, τα οποία άρχισαν ήδη να υλοποιούνται και τα οποία θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχθεί το κύριο βάρος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα, που παρ’ όλες τις δυσκολίες που βιώνουν, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχουν επιδείξει συγκινητική ευαισθησία και αλληλεγγύη και έχουν σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

Χαίρομαι πολύ που είμαι σήμερα μαζί σας, εδώ που χτυπά αυτές τις μέρες η καρδιά των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Θέλω επίσης να σας συγχαρώ και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έχετε διοργανώσει. Εύχομαι, κάθε επιτυχία».

Τι δήλωσε ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την αδυναμία της χώρας μας να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Α΄Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι "η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας όπως εκείνες προσδιορίζονται από το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το 'Ασυλο και τις αποφάσεις που παίρνουν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Μάλιστα, ευχαρίστησε τον κ. Τίμερμανς για την παρουσία του στην Ελλάδα, καθώς και για το γεγονός ότι μετέβη στην Κω, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει, σε ένα από τα νησιά που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα ήταν δίκαιο να το αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το ζήτημα, καθώς πρόκειται για ένα θέμα ευρωπαϊκό, που δεν αφορά μόνο τον Νότο της Ευρώπης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η εικόνα του νεκρού παιδιού στις ακτές της Αλικαρνασσού λειτούργησε σαν ένα είδος αφύπνισης συνειδήσεων γενικότερα, αναδεικνύοντας σε παγκόσμιο γεγονός το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη, που αποτελεί , άλλωστε, βασική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι χάρις στους ανθρώπους και στην δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιταχυνθεί η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων με την ενίσχυση της FRONTEX και κυρίως σε ό,τι αφορά στο μεγάλο ζήτημα του ασύλου.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία, όπως είπε, κρίνεται εκ των πραγμάτων ανεπαρκής, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός ξέρει να εκτιμά όλους εκείνους που του συμπαρίστανται αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Απευθυνόμενος στον κ. Τίμερμανς, ο κ.Παυλόπουλος, ανέφερε ότι είναι ευτυχής συγκυρία το γεγονός, ότι σε θέσεις ευθύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "βρίσκεται ο κ. Γιούνκερ, εσείς, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τα θέματα της Μετανάστευσης" και παρατήρησε ότι πρόκειται για ανθρώπους που εκφράζουν την ευαισθησία, τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη, που ταιριάζει στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο κ.Τίμερμανς έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής άμεσων δομικών και διαρθρωτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε ότι "θα πετύχουμε εάν δράσουμε από κοινού, διότι εάν δράσουμε μεμονωμένα θα αποτύχουμε".

Όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να ζητήσουμε από την Ελλάδα, ή τους κατοίκους των νησιών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντική την συνεργασία που είχε τις τελευταίες δυο ημέρες με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ ανέφερε ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι να αναγγείλουμε την έναρξη της λειτουργίας του κόμβου, του γνωστού κέντρου συντονισμού και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά, ο οποίος θα συντονίζει τη διακίνηση των μεταναστών από τα νησιά.

"Με το που θα δημιουργηθούν και θα λειτουργούν αυτές οι νέες διοικητικές δομές θα μπορέσουμε και εμείς να ξεπαγώσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται ακριβώς γα να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών", δήλωσε ο κ. Τίμερμανς και πρόσθεσε: "Συμφωνήσαμε με την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουμε και το επόμενο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες".

Καταλήγοντας, ο κ. Τίμερμανς, σημείωσε ότι αποτελεί δέσμευση τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον κ. Αβραμόπουλο, "να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση στην Κω αλλά και στα άλλα ελληνικά νησιά". Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Κω διαπίστωσε ότι εκδηλώθηκε ένα ισχυρότατο κύμα αλληλεγγύης από τον λαό του νησιού προς τους πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνει τον Ελληνικό λαό υπερήφανο, ωστόσο, ομολόγησε ότι η κατάσταση στην Κω και στην Λέσβο παραμένει δύσκολη.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.