ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές: Σήμερα αποφασίζεις-Που θα κριθεί η “μάχη” της κάλπης

14:45 - 20 Σεπ 2015 | Πολιτική
Εκλογές: Σήμερα αποφασίζεις-Που θα κριθεί η “μάχη” της κάλπης
Σε εξέλιξη και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα βρίσκεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία σε ολόκληρη την Επικράτεια, με το βλέμμα όλων των Ελλήνων όμως στραμμένο στην επόμενη ημέρα και με την προσδοκία μίας σταθερής κυβέρνησης.

Στις 7 το απόγευμα, οπότε και κλείνουν οι κάλπες, θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το 75% των exit polls και περίπου μία ώρα αργότερα η ασφαλέστερη εκτίμησή τους (100%).

Στις 9.30 το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών. 

Στις κάλπες κλήθηκαν 9.808.706 ψηφοφόροι σε συνολικά 19.499 εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.
Χωρίς σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο

Σε αυτές τις εκλογές δεν χρειάζεται σταυρός επιλογής σε κάποιον από τους υποψηφίους και γι' αυτό τον λόγο δεν θα υπάρχει στυλό ή μολύβι στα παραβάν.Ωστόσο, στην περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος βάλει σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν θα θεωρηθεί άκυρο.

Οι εκλογείς εάν δεν γνωρίζουν ήδη το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν μπορούν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Εσωτερικών ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του, όπου υπάρχει η εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις».

Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες.

Τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Τσίπρας),

Νέα Δημοκρατία - Ν.Δ. (Ευάγγελος Μειμαράκης),
Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Νικόλαος Μιχαλολιάκος),
Το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης),
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ (Φωτεινή Γεννηματά και Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος),
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - Κ.Κ.Ε. (Δημήτρης Κουτσούμπας),
Ανεξάρτητοι Έλληνες - Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία (Πάνος Καμμένος),
Ένωση Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης),
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος - Ο.Κ.Δ.Ε. (Διοικούσα επιτροπή: Σωφρόνιος Παπαδόπουλος, Σοφία Θεοδωροπούλου και Χρήστος Ζάκας),
Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση -ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ (Κων. Παπανικόλας),
Κοινωνία-Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών Καποδίστρια (Μιχαήλ Ηλιάδης),
Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ - ΟΑΚΚΕ (Διοικούσα επιτροπή: Ηλίας Ζαφειρόπουλος, Διονύσιος Γούρνας και Ελένη Κωνσταντινοπούλου),
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο - Ε.ΠΑ.Μ. (Δημήτριος Καζάκης),
Λαϊκή Ενότητα (Παναγιώτης Λαφαζάνης),
Δημιουργία, ξανά ! (Θάνος Τζήμερος)

Οι συμμαχικοί συνδυασμοί που συμμετέχουν στις εκλογές

Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - ΠΑΣΟΚ και β) Δημοκρατική Αριστερά - ΔΗΜΑΡ (Φωτεινή Γεννηματά και Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος),

Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) - Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ΕΕΚ -Τροτσκιστές (17μελής κεντρική συντονιστική επιτροπή),
Κ.Κ.Ε.(μ-λ) και Μ-Λ Κ.Κ.Ε.- Εκλογική Συνεργασία (Διευθύνουσα επιτροπή: Κωνσταντίνος Μπεκιάρης, Αντώνιος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Μπαμπίλης και Πέτρος Κουφοβασίλης),
Δημοκρατικοί - Κοινωνία Αξιών - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Ευγένιος Καλαϊτζόπουλος, Στυλιανός Φενέκος και Αθανάσιος Γούναρης)
Πατριωτική Ένωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση «Ε.ΛΑ.Σ», αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Εθνεγερσία, β) Ανατολή της Ρωμιοσύνης και γ) Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός - Ε.ΛΑ.Σ (Γεώργιος Ανφαντής, Παναγιώτης Ξανθόπουλος και Οδυσσέας Τηλιγάδας)

Πως και ποιοι κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα

Οι δημοσκόποι μπορεί να αδυνατούν να μαντέψουν ποιος θα είναι ο τελικός νικητής, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων είναι οριακές, όμως όλοι οι περί τα εκλογικά ειδήμονες συμφωνούν σε ένα πράγμα: Αν οι πολίτες που θα ψηφίσουν στις 20 Σεπτεμβρίου είναι λιγότεροι από 5.850.000, τότε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είναι ο Μεϊμαράκης. Στις προηγούμενες εκλογές αυτοί που προσήλθαν στις κάλπες ήταν 6.330.000, ήτοι ποσοστό συμμετοχής 63,62%. Τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια ήταν περίπου 150.000 (2,36%). Οι ψήφοι που μοιράστηκαν τα κόμματα ήταν 6.180.000. Από αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 36,34%, δηλαδή 2.245.000 και η Ν.Δ. το 27,81%, δηλαδή 1.720.000.

Κομματικά επιτελεία, αναλυτές και δημοσκόποι συμφωνούν ότι το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές θα είναι μειωμένο σε σχέση με εκείνες του Ιανουαρίου. Οι λόγοι είναι πολλοί: Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η τουριστική περίοδος, ο χρόνος (8 μήνες) μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είναι λίγος, ενώ και το δημοψήφισμα έχει εσωτερικευτεί ως εκλογική αναμέτρηση.  

Οι απόντες

Υπάρχει δυσαρέσκεια, ιδίως στους νέους, για την ασκούμενη πολιτική, η οικονομική δυσπραγία καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση των ετεροδημοτών, τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί με την πολιτική Τσίπρα δεν θέλει να ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από τις 330.000 ψηφοφόρους (ή ποσοστό 5,27%) που ψήφισαν το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου, το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και την Τελεία του Απ. Γκλέτσου πιθανολογείται ότι δεν θα προσέλθει στην κάλπη επειδή τα κόμματά τους δεν συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές. 

Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και η αποχή από το 36,38% του Ιανουαρίου φτάσει ή και ξεπεράσει το 40%, τότε με βάση τις συσπειρώσεις και μόνο των κομμάτων (όπως αυτές εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις: κάτω από 70% για τον ΣΥΡΙΖΑ και πάνω από 80% για τη Ν.Δ.) η λύση της εκλογικής αλγεβρικής εξίσωσης δείχνει επικρατέστερο νικητή το κόμμα του Μεϊμαράκη.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις, και η ΛΑΕ του Λαφαζάνη λάβει 4%, τότε το πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλο αφού σχεδόν αποκλειστικά οι ψήφοι που θα λάβει θα προέρχονται από αυτόν. Αν επιπροσθέτως φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ άλλο ένα ποσοστό 2%-3% προς άλλα κόμματα και 1% των ψηφοφόρων του επιλέξει την αποχή, τότε ο Τσίπρας, χάνοντας 7-8 μονάδες από το ποσοστό του Ιανουαρίου, θα δυσκολευτεί εξαιρετικά να είναι αυτός που θα εξέλθει από την κάλπη νικητής. 

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι σε ένα εκλογικό σώμα 6.200.000 ψηφοφόρων πρώτο φαβορί για τη νίκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι ψηφοφόροι είναι 5.850.000 ή και λιγότεροι, φαβορί είναι η Νέα Δημοκρατία. Το τοπίο θολώνει και είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον νικητή αν στις κάλπες προσέλθουν 5.850.000-6.000.000 ψηφοφόροι. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, αναμένεται να κριθεί μεταξύ 150.000 ψηφοφόρων. Οσο η συμμετοχή πλησιάζει στο 60%, περισσότερες ελπίδες έχει ο Τσίπρας, ενώ όσο είναι πιο κοντά στο 58%, αυτός που θα τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση θα είναι ο Μεϊμαράκης.

Η αγωνία κορυφώνεται όσο πλησιάζει η ώρα της... αλήθειας!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.