ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμμαχίες για την ελάφρυνση του χρέους αναζητά ο Τσίπρας στη Νέα Υόρκη

11:00 - 27 Σεπ 2015 | Πολιτική
Συμμαχίες για την ελάφρυνση του χρέους αναζητά ο Τσίπρας στη Νέα Υόρκη
Η εξεύρεση υποστήριξης στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Νέα Υόρκη, όπου έφτασε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ο κ. Τσίπρας μετέβη στις ΗΠΑ προκειμένου να μετάσχει στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά επενδύει πολλά σε αυτό το πολυήμερο ταξίδι, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να υποστηρίξει την ελληνική προσπάθεια.

Αυτό έγινε φανερό στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προ ημερών ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία ο δεύτερος τόνισε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στην προσπάθειά της για ανάπτυξη, αλλά και για ελάφρυνση του χρέους.

Μάλιστα, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τσίπρας θα έχει άτυπη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και κυρίως στη δεξίωση που θα παραθέσει ο αμερικανός πρόεδρος.

Κατά την εξαήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών, ενώ θα κάνει και σημαντικές δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την

«Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Bill Clinton. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό αναμένεται να έχει συνάντηση και με την Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία συμμετέχει και στηρίζει δραστήρια το ίδρυμα του πρώην αμερικανού προέδρου.

Ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.