ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προγραμματικές δηλώσεις: Αφήγημα «αντίδοτο» στην «εθνική κατάθλιψη» αναμένει η αγορά

10:37 - 05 Οκτ 2015 | Πολιτική
Προγραμματικές δηλώσεις: Αφήγημα «αντίδοτο» στην «εθνική κατάθλιψη» αναμένει η αγορά
Ενώπιον της πρόσκλησης να διαμορφώσει ένα συνεκτικό αφήγημα που αφενός θα υλοποιεί δεσμεύσεις έναντι των δανειστών και αφετερου θα δίνει λύσεις στο αίτημα για κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, αναμένεται να βρεθεί η κυβέρνηση στην αυλαία των προγραμματικών δηλώσεων.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάζει τον προγραμματικό χάρτη της νέας τετραετίας σε παραλληλία θα τρέχει το Eurogroup, που θα πρέπει να βάζει και τις πρώτες βάσεις για το νέο προϋπολογισμό του 2016.

Με δεδομένο ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκτίμηση για την ύφεση που θα ενσωματώνεται το 2016 θα κυμαίνεται μεταξύ 1% και 1,6% και για τα έσοδα στα 50 δισεκ. ευρώ, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει λύσεις και να προτείνει δράσεις σε σειρά ζητημάτων. Έτσι το ενδιαφέρον το βράδυ, αλλά και στις δηλώσεις που θα κάνουν οι υπουργοί, εστιάζεται στα εξής:

  • Στο μίγμα φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί, την ώρα που σήμερα αναμένεται να αρχίσει η ανάρτηση και των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος κι ΕΝΦΙΑ (με τις παλιές πάντα αντικειμενικές του 2007!). Ήδη φαίνεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων με αρχή από τα ενοίκια. Η εκχώρηση μισθωμάτων στο δημόσιο φαίνεται να παίρνει τέλος ενώ αναμένεται κι αύξηση συντελεστών. Στο φόντο αυτό θα κληθεί η κυβέρνηση να δώσιε στίγμα για το ποιους θεωρεί «πλούσιους» κι άρα δεκτικούς φορομπηχτικής πολιτικής και ποιους ασθενείς κι άρα χρήζοντες προστασία. 
  • Στη διαμόρφωση οδικού χάρτη αλλαγών για το ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι είτε στην εστίαση είτε στην εκπαίδευση η κυβέρνηση με δηλώσεις ήδη από το καλοκαίρι έχει αφήσει ανοικτό το θέμα μείωσης των συντελεστών με την αίρεση της αύξησης των φορολογικών εσόδων και πάταξης της φοροδιαφυγής.
  • Στην τακτική, που θα ακολουθήσει ώστε να θέσει το θέμα του χρέους αλλά και να ανοίξει το δρόμο επιστροφής στις αγορές.
  • Στην ανάδειξη θετικών ισοδυνάμων σε υγεία, εργασία και παιδεία ώστε να καταδείξει ότι διαθέτει κοινωνικό προφίλ και «αφουγκράζεται» τις ανάγκες της κοινωνίας.
  • Στην παρουσίαση ενός οδικού χάρτη για την ανάπτυξη με έμφαση σε συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους και στοχευόμενες παρεμβάσεις (π.χ. προσέλκυση επενδύσεων, χωροταξικός σχεδιασμός, αναμόρφωση πρωτογενούς τομέας παραγωγής).
  • Στην ανάδειξη των πολιτικών προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και τακτικής στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά στο μέτωπο της ενέργειας και των υποδομών (λιμάνια) που αποτελεί πεδίο διεθνούς ενδιαφέροντος.
  • Στο άνοιγμα της συζήτησης για τη θεσμική αναμόρφωση της χώρας με αιχμή την αναθεώρηση του συντάγματος, τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και (π.χ. εκλογικός νόμος) και τη δικαιοσύνη ώστε να αρθεί το καθεστώς καθυστερήσεων και αρνησιδικίας.
  • Στην στρατηγική για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, με μεταρρυθμίσεις σε υγεία και φορολογική δικαιοσύνη
  • Στην τακτική διαχείρισης των κόκκινων δανείων που ανοίγει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ομιλίες τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των υπουργών αναμένεται να τεθούν τα έτοιμα νομοσχέδια για τις τηλεοπτικές συχνότητες, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, την έρευνα και καινοτομία, και τέλος το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Με τούτα ως δεδομένα οι παράγοντες της αγοράς αλλά και οι πολίτες αναμένουν το αφήγημα της κυβέρνησης ώστε να λάβουν απαντήσεις για το πώς η χώρα θα αναμορφώσει το παραγωγικό της μοντέλο και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας ώστε να μπει τέρμα στο φαινόμενο της εθνικής κατάθλιψης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.