ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίγει η αυλαία της κρίσιμης αξιολόγησης μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

10:56 - 07 Οκτ 2015 | Πολιτική
Ανοίγει η αυλαία της κρίσιμης αξιολόγησης μετά την ψήφο εμπιστοσύνης
Χωρίς περίοδο χάριτος αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, που πρόκειται να λάβει στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Η κοινωνία αναμένει εναγωνίως τις αποφάσεις στα κομβικά μέτωπα του ασφαλιστικού, των τραπεζών και της ανάπτυξης, ενώ τα κόμματα διαμηνύουν ότι δε θα δώσουν λευκή επιταγή παρά τη συνοδοιπορία τους με τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το καλοκαίρι με το τρίτο μνημόνιο. Όπως τόνισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, όλες τις μέρες αυτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον μόνη της και θα κριθεί αυστηρά.

Το ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται να κορυφωθεί το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του Πρωθυπουργού.

Κι ενώ στη Βουλή η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το σχέδιό της για την επόμενη μέρα οι εκπρόσωποι των δανειστών (κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) ) ενδέχεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου για την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος. Κι αυτό γιατί μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να συμφωνηθεί και η επόμενη δέσμη των προαπαιτούμενων ώστε να ξεκλειδώσουν οι εκταμιεύσεις του ύστερου φθινοπώρου.

Αυτές πάντως συνδέονται με σκληρά μέτρα που αφορούν το κόψιμο του ΕΚΑΣ, αρχικά για το 20% των δικαιούχων την 1.1.2016, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (ή ισοδύναμου μέτρου) για τις επικουρικές συντάξεις, τη μείωση κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, τη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμο αποτέλεσμα), την ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Έτσι για αρχή την Πέμπτη ξαναπιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, που ασχολούνται με το ασφαλιστικό, τη δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια καθώς πολλά από αυτά τα ζητήματα είναι στα 48 προαπαιτούμενα. Στη συνέχεια αναμένονται εκείνοι που θα ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά, τον Προϋπολογισμό και το τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια ώρα ενεργή παρουσία καταγράφει ο νέος επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Μάρτιν Φερβέι, που είχε ήδη αυτή την εβδομάδα επαφές με μέλη της κυβέρνησης στην Αθήνα, καθώς αναμένεται να παράσχει σημαντική συνδρομή σε σειρά πεδίων από την απορρόφηση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό μέχρι την αναδιοργάνωση του υπ. Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από αύριο και με δεδομένη την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση μέχρι να έλθουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα πρέπει να βάλει σε ρότα τις μνημονιακές δράσεις οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για το τριπλό στόχο, όπως τον περιέγραψε ο υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσκαλώτος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την εκταμίευση του επιπλέον ποσού των 15 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο, την διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος και την εκκίνηση της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Επίσης ενδεχόμενες καλές επιδόσεις της κυβέρνησης στην αξιολογηση θα οδηγήσουν στην εκταμίευση υποδόσης 1 δισ. ευρώ, που έχει εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup του Αυγούστου αλλά και ενός επιπλέον ποσού, ως 5 δισ. ευρώ, της νέας δόσης. Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για την πληρωμή δόσεων άνω των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, για την τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (άρα και των έργων του ΕΣΠΑ) και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:42 - 07 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.