ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φωτιές ανάβει στη Βουλή το θέμα Σταθάκη

15:06 - 16 Οκτ 2015 | Πολιτική
Φωτιές ανάβει στη Βουλή το θέμα Σταθάκη
Η συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, εκτυλίσσεται στην βαρειά ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ηχηρή υπόθεση του «Πόθεν Έσχες» του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Ο πολιτικός υδράργυρος ανέβηκε από νωρίς, όταν ο βουλευτής του «Ποταμιού» Γ. Αμυράς έκανε δηκτικά λόγο για «εκατομμυριούχο αριστερά», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως ήταν επόμενο η ατμόσφαιρα έγινε ακόμα θερμότερη, όταν στον «πόλεμο» προσχώρησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Αμυράς, διερωτήθηκε αν είναι αριστερός ένας υπουργός που ξεχνά να δηλώσει ότι έχει ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Πόσα εκατομμύρια έχετε και δεν ξέρετε που τα βάζετε; Δεν είστε κυβέρνηση της αριστεράς -είστε η εκατομμυριούχος αριστερά».

Τα πνεύματα άναψαν…

Στα έδρανα της πλειοψηφίας σηκώθηκαν φωνές διαμαρτυρίας, αλλά ο βουλευτής του Ποταμιού, συνέχισε απτόητος, λέγοντας: «Είναι αριστερή πρακτική να πηγαίνεις από την Αθήνα στο Αίγιο με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ; Σας βρωμάει το ΚΤΕΛ; Αυτή είναι η κυβερνώσα εκατομμυριούχος αριστερά. Ακούστε και μην εξεγείρεστε, δεν σας είδα να εξεγείρεστε με το πολυνομοσχέδιο που κόβει τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων».

Ήταν τέτοια η οξύτητα των αντιδράσεων, ώστε ο προεδρεύων εκείνη την στιγμή, Ν. Κακλαμάνη δεν άντεξε να μην σχολιάσει καυστικά, «πρώτη φορά βλέπω κάποιους να αισθάνονται προσβολή επειδή λένε κάποιον εκατομμυριούχο». Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας, ότι «τελικά κάποιοι δεν επλήγησαν από τα μνημόνια όπως φάνηκε από τα πόθεν έσχες τους».

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς συνέστησε να σταματήσει η λάσπη και η παραφιλολογία, προσθέτοντας ότι για όλα θα δοθούν απαντήσεις και ότι η στάση της αντιπολίτευσης δεν βοηθά ούτε την λειτουργία του κοινοβουλίου ούτε την διαδικασία ελέγχου από την αρμόδια επιτροπή.

Όμως η «φωτιά» αναζωπυρώθηκε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Έχουμε πάρει το λαϊκό κόσμο σας και αυτό σας πονάει. Το κόμμα που έφτιαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου μεταλλάχθηκε σε διαπλεκόμενο κόμμα του οποίου εσείς σήμερα είστε το απολειφάδι».

Από την πλευρά της ΝΔ ο Ιωάννης Βρούτσης είπε στα κυβερνητικά έδρανα: «Δεν είστε αθώες περιστερές. Δύο μέρες τώρα οι βουλευτές σας μιλούν για την ανωτερότητα της αριστεράς, όμως ας σταματήσει αυτό το παραμύθι διότι και παρελθόν έχετε και άλλα θέματα ανοικτά».

Οι απορίες παραμένουν

Στη Βουλή, ιδίως μετά τη δημόσια δήλωση του κ. Σταθάκη αρκετοί επιμένουν πως τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν. Είναι περίεργο, υπογραμμίζουν ότι ο υπουργός δήλωσε επιμελώς το 2011, καταθέσεις 306.000 ευρώ και 201.000 δολαρίων και «παρέλειψε» να δηλώσει το 1 εκ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας ό ίδιος την δήλωσή του «πρώιμη και ατελή». Μπορεί άραγε να δικαιολογήσει την πηγή του ποσού; Οι απαντήσεις στην έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Ελέγχου, στην οποία εκτός από βουλευτές συμμετέχουν Ορκωτοί Ελεγκτές και Δικαστικοί, αναμένονται με ενδιαφέρον…

Στο μεταξύ, κορυφώνεται επί του θέματος η αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού. Σε συνέχεια της τοποθέτησης του Β. Μεϊμαράκη που ζήτησε επιτακτικά εξηγήσεις για το θέμα Σταθάκη, η ΝΔ, με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν και άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Ακολούθησε το μεσημέρι της Παρασκευής, ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, στην οποία γίνεται λόγος για «θεατρινισμούς» της ΝΔ, ενώ, εκτοξεύονται έμμεσες βολές προς την πλευρά της Λαϊκής Ενότητας.

Η ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Κόλλησε η βελόνα στη Νέα Δημοκρατία, και επαναλαμβάνουν τα ίδια θεσμικά ατοπήματα και μάλιστα κατά λέξη. Δεν φτάνει που τα στελέχη της δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οι επιθεωρητές Κλουζώ του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους.

Επειδή, εκτός των άλλων, είναι και ανενημέρωτοι, τους πληροφορούμε ότι:

  • Οι αντιθεσμικές «διαρροές» πήραν θεσμικές απαντήσεις
  • Η αρμόδια επιτροπή για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα
  • Σε αυτήν συμμετέχει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίον προφανώς δεν έχουν ρωτήσει

Ένα σχόλιο αρμόζει στη Νέα Δημοκρατία, όταν -θεατρινίστικα- κόπτεται για τη διαφθορά: φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Τελευταία τροποποίηση στις 15:07 - 16 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.