ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Μετά την αξιολόγηση «κλείνει» και την Ειδομένη

08:57 - 24 Μαϊ 2016 | Πολιτική
Κυβέρνηση: Μετά την αξιολόγηση «κλείνει» και την Ειδομένη
Υπερωρίες κάνει η... κυβέρνηση.

Έτσι μετά την αξιολόγηση επιχειρεί να κλείσει το «μέτωπο της Ειδομένης» η κυβέρνηση με την εκκίνηση της εκκένωσης του καταυλισμού. Νωρίς το πρωί της Τρίτης άρχισαν να μεταφέρονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες του άτυπου καταυλισμού σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες. Ήδη μάλιστα αποχώρησαν από το σημείο τα πρώτα πούλμαν ενώ η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει με ήπιο τρόπο η μεταφορά ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα που θα πλήξουν την εικόνα της χώρας. Έτσι μετά από τη φυσική κόπωση των «ενοίκων» του καταυλισμού αποφασίστηκε η ενεργοποίηση ενός σχεδίου εκκένωσης που εδώ και μήνες εξεταζόταν.

Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική έχουν την ευθύνη της ομαλούς εκκένωσης.

Ειδικότερα, στο Κιλκίς συγκεντρώθηκαν για την επιχείρηση ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς, ενώ χθες έφτασαν στην περιοχή 9 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) από την Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, στην επιχείρηση μετακίνησης των μεταναστών και προσφύγων από τον καταυλισμό σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Τα σχέδια για την εκκένωση εκπονήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και προβλέπουν ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, στην οποία θα πάρουν μέρος 30 διμοιρίες της ΥΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά από υπηρεσίες Ασφαλείας της Βόρειας Ελλάδας. Επιπλέον, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πετάει πάνω από τον καταυλισμό και θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου, απ’ όπου θα γίνεται ο κεντρικός συντονισμός των δυνάμεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:22 - 24 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.