ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούτιν: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεών μας-Τσίπρας: Γυρίζουμε σελίδα

18:30 - 27 Μαϊ 2016 | Πολιτική
Πούτιν: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεών μας-Τσίπρας: Γυρίζουμε σελίδα 3
Στρατηγικής σημασίας χαρακτήσε την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν την ώρα που ο κ. Τσίπρας έστελνε μήνυμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα.

Στην Αθήνα, λίγο μετά τις 17:00, έφθασε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Κάμμενος.

Από το αεροδρόμιο μετέβη κατευθείαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε επίσημη υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. 

Εν συνεχεία, ο Putin θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και  αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Putin επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, μετά από τις συναντήσεις με τους κ.κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα, θα ακολουθήσει γεύμα Εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών. Συνέχεια έχει η υπογραφή Συμφωνιών, ενώ θα ακολουθήσουν και δηλώσεις του Ρώσουν προέδρου και του Αλέξη Τσίπρα προς τα ΜΜΕ.

Μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας έστειλαν Τσίπρας-Πούτιν

«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τη βούληση να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Έρχεστε σε μία στιγμή που γυρίζουμε σελίδα» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Θέλω να επαναλάβω γι άλλη μία φορά ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα που επιτάσσουν οι ισχυροί πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί, όσο και οι δεσμοί που ανοίγονται μπροστά μας, οικονομικές δυνατότητες και δυνατότητες για σταθεροποίηση στην περιοχή» είπε ο Πρωθυπουργός.

poutin tsipras

Απ' την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε ότι «δεν είναι μόνο η ενέργεια, υπάρχουν οι υψηλές τεχνολογίες και οι υποδομές» και εξέφρασε την ελπίδα να συζητηθούν όλα αυτά στο πλαίσιο των σημερινών συναντήσεων.

Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν προοπτικές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά οικονομικά αποτελέσματα» είπε στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κ. Πούτιν.

Τι συζήτησαν Παυλόπουλος-Πούτιν

Στα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στάθηκε ο Βλ. Πούτιν στον διάλογο που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Υπάρχουν γνωστά προβλήματα σε ότι αφορά τα οικονομικά θέματα (σ.σ. αναφερόμενος στο εμπάργκο) αλλά και κάτι που εντυπωσιάζει: Τον Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%. Πρέπει να προχωρήσουμε όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς.

Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την ολοκλήρωσή τους, συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Όπως είπε όλοι μας διανύουμε δύσκολους καιρούς, αυτό σχετίζεται και με την οικονομία και με τη διεθνή ασφάλεια. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να συζητήσουμε τα θέματα και να ψάξουμε τις λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό γίνεται με μια χώρα με την οποία έχουμε βαθιές ιστορικές σχέσεις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος στάθηκε στην επίσκεψή του στο Αγιος Ορος για τα 1.000 χρόνια του ρωσικού μοναστηριού.

paulopoulos poutin

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για ένα Πρόεδρο και ηγέτη μιας φίλης χώρας. «Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλη την Ευρώπη», σημείωσε. 

Το ειδικό βάρος της χώρας σας, τόνισε, μου επιτρέπει να κάνω δυο επισημάνσεις για τις ευρύτερες προεκτάσεις της επίσκεψής σας

  • Η επίσκεψη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του έτους Ελλάδας- Ρωσίας και θα κορυφωθεί με την επίσκεψη στο Αγιο Ορος που είναι κοιτίδα της Χριστιανοσύνης και ειδικά της Ορθοδοξίας.
  • Είναι εξαιρετικά σημαντική η στενή συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ-ΕΕ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Συρία. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το προσφυγικό κύμα αλλά και την τρομοκρατία του ISIS.

Τουρκική πρόκληση την ώρα που το αεροσκάφος του Πούτιν μπήκε στο FIR Αθηνών

Υπερπτήσεις F-16 της Τουρκίας πάνω από ελληνικά νησιά λίγα λεπτά πριν αφιχθεί στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Ρώσο πρόεδρο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 13.45  τέσσερα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους σε ύψος 3.300 ποδών.

Τρία λεπτά αργότερα δύο απ’ αυτά πέταξαν πάνω από τις ίδιες νησίδες σε ύψος 5200 ποδών και στις 13.50 και στις 13.54 πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι.

Πριν από μερικές μέρες, τη Δευτέρα, Αλ. Τσίπρας και Τ. Ερντογάν έλεγαν για την …ανάγκη απομείωσης της έντασης στο Αιγαίο!

Τελευταία τροποποίηση στις 18:59 - 27 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.