ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισορροπία του ακροβάτη για την Αθήνα μετά το Brexit

08:33 - 27 Ιουν 2016 | Πολιτική
Ισορροπία του ακροβάτη για την Αθήνα μετά το Brexit
Σε ευαίσθητη καμπή βρίσκεται η ελληνική εξωτερική πολιτική μετά την απόφαση των Βρετανών να ανακρούσουν πρύμναν από την ΕΕ. Οι ιστορικοί δεσμοί που η Αθήνα διατηρεί με τη Βρετανία τίθενται σε δοκιμασία καθώς πολλές φωνές στην Γερμανία αλλά και στις Βρυξέλλες ζητούν εδώ και τώρα «διαζύγιο» με το Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην βελγική πρωτεύουσα, όπου τις επόμενες ώρες θα βρεθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να συζητήσουν της στάσης της Ένωση έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου, δύο είναι οι γραμμές που ήδη διαμορφώνονται.  Από τη μία οι «σκληροί» που εκφράζονται κύρια από την Επιτροπή και ζητούν εδώ και τώρα «διαζύγιο» κι από την άλλη οι «ευρωατλαντιστές» με επικεφαλής τον Πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ οι οποίοι είναι υπέρ μια πιο ήπιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια νέα ισορροπία στις σχέσεις Λονδίνου – Ευρώπης. Βασικό ζητούμενο για την πλευρά αυτή η διατήρηση μια «ευρείας Ένωσης» που θα κρατά τον πυρήνα των πολιτικών αρχών που θεμελίωσαν την ΕΕ.

Με αυτά τα δεδομένα συγκαλείται λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής από την Αθήνα ευρεία σύσκεψη στο Υπ. Εξωτερικών για τον καθορισμό της ελληνικής στρατηγικής εν όψει κρίσιμων αποφάσεων.

«H Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι φίλοι και σύμμαχοι για περισσότερο από δύο αιώνες. Στον 20ο αιώνα πολεμήσαμε μαζί κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Η Ευρώπη, για εμάς, καθώς και για όλους μας, είναι αδιανόητη χωρίς τη Βρετανία» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης την Παρασκευή στις  Βρυξέλλες σε δείπνο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ λίγο μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

«Είμαι βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα βρουν από κοινού έναν τρόπο να ζήσουν μαζί μέσω της καθιέρωσης αμοιβαίων ειδικών σχέσεων. Μια τέτοιας υφής νέα εταιρική σχέση μπορεί να σχηματιστεί με τη χρήση πολλαπλών νομικών και πολιτικών εργαλείων, που και τα δύο μέρη θα είναι σε θέση να συναρθρώσουν κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών και μηνών. Οι διαδικασίες αυτές θα χρειαστούν τον χρόνο τους» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης δηλώνοντας την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να αποκατασταθεί σύντομα μια σχετική ισορροπία καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω κρίσιμων οροσήμων λόγω προγράμματος σταθεροποίησης και μεταναστευτικού.

Η ανησυχία της ελληνικής πλευράς είναι δεδομένη καθώς πολιτικά οι σχέσεις με το Λονδίνο και τις ΗΠΑ είναι δομικές, λόγω γεωστρατηγικής, ενώ με το Βερολίνο, οικονομικά, μας δένουν λόγω του μνημονίου τα δάνεια του ESM. Μάλιστα καθώς το Βερολίνο βρίσκεται και αυτό εν μέσω δύο τάσεων, μιας σκληρής που επιδιώκει μια ΕΕ κλειστών ομόκεντρων κύκλων (Σόιμπλε) και μια που εκφράζει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ περισσότερο συμβιβαστική η ανάγκη διαμόρφωσης ισορροπίας ακροβάτη είναι επιτακτική.

Μεγάλο πονοκέφαλο για την Αθήνα αποτελεί η τήρηση του δεσμεύσεων του μνημονίου σε μια οικονομική συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη αλλά και η υλοποίηση της δέσμευσης των Ευρωπαίων για τη ρύθμιση του χρέους σε μια στιγμή που έχουν έλθει τα πάνω κάτω και οι αγορές είναι σε πλήρη απορρύθμιση.

Στο φόντο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χτεσινή επικοινωνία  που είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.  Η Σουηδία πάντα βρισκόταν σε σύμπλευση με τη Μ. Βρετανία κι αναμφισβήτητα η συζήτηση με τον πρωθυπουργό της έχει ενδιαφέρον. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν, σύμφωνα με ανακοίνωση, οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και η ανάγκη να υπάρξει ένας αναπροσανατολισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής πάνω στις δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες. Επίσης συμφωνήθηκε η αμοιβαία υποστήριξη σε άμεσες πρωτοβουλίες για μια νέα κοινωνική Ευρώπη.

Το ζήτημα της ανάδειξης μια περισσότερο κοινωνικής ατζέντας στην ΕΕ, που υποδηλώνει και πρόθεση αναθεώρησης των σκληρών στόχων για πλεονάσματα είναι μέσα στα ζητούμενα της Ελληνικής πλευράς.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Νομίζω ότι στην Ευρώπη έχουμε τις πολιτικές δυνάμεις, τη βούληση και την ηγεσία οι οποίες μπορούν να αντλήσουν τα διδάγματα που οφείλουμε να λάβουμε σήμερα. Ίσως βρίσκουμε τους εαυτούς μας σήμερα σε ένα σταυροδρόμι, όπου καλούμαστε επιτέλους με έναν πολύ σοβαρό, ήρεμο, αποτελεσματικό και ομαλό τρόπο να κάνουμε μια στροφή στις δημόσιες πολιτικές που υλοποιούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ίσως η στιγμή να θέσουμε τέλος σε αυτή την θεολογία των πολιτικών λιτότητας και δημοσιονομικής συμπίεσης, οι οποίες συνοδεύονται από την επίδειξη απόλυτης έλλειψης ευελιξίας. Είναι καιρός να θέσουμε τέλος σε αυτή την ολέθρια νεο-ανακαλυφθείσα παρεμπόδιση της κοινωνικής Ευρώπης, της Ευρώπη της συνοχής» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης την Παρασκευή αποτυπώνοντας το κλίμα στην Ελληνική κυβέρνηση.

Αποστολή Βρυξέλλες

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.