ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΛΣΤΑΤ δοκιμάζει τις σχέσεις Κυβέρνησης-Κομισιόν

19:40 - 25 Αυγ 2016 | Πολιτική
Η ΕΛΣΤΑΤ δοκιμάζει τις σχέσεις Κυβέρνησης-Κομισιόν
Εμφανή δυσαρέσκεια προκαλεί στην κυβέρνηση η ευθεία και άκομψη, όπως την χαρακτηρίζουν παρέμβαση της Κομισιόν υπέρ του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείται ότι συνέργησε στην αλλοίωση των εθνικών λογαριασμών με αποτέλεσμα την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, κάνουν λόγο για μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ του κ. Γεωργίου, η οποία παρακάμπτει την εσωτερική και ευρωπαϊκή έννομη τάξη, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι η επαναφορά του ζητήματος της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων, εκ των πραγμάτων προκαλεί ρήγμα καχυποψίας μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Την ίδια ώρα το όλο θέμα ταράζει τα λιμνάζοντα νερά του εσωτερικού πολιτικού ανταγωνισμού, προκαλώντας αμηχανία στην ηγεσία της ΝΔ, η οποία τείνει να καταστεί οιονεί όμηρος της σύγκρουσης «Καραμανλικών»- «Σαμαρικών», ενώ την ίδια ώρα, συντηρεί στο προσκήνιο την εκδοχή της ιδιοτελούς συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την Καραμανλική πτέρυγα, η οποία προκαλεί «κενά (στρατηγικού) αέρος» στη ΝΔ.

Μετά την χθεσινή παρέμβαση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία δεν έκρυψε την ενόχλησή της, ακολούθησε την Πέμπτη, νέα ανακοίνωση, αυτήν τη φορά εκ μέρους του αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος κλιμακώνοντας την ένταση, δήλωσε:   

«Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Οι τρείς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων. ΚΡΙΜΑ».

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή της παρέμβαση, η αρμόδια Επίτροπος Μαριάν Τίσεν ανέφερε σε αυστηρό ύφος, ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που υποβλήθηκαν την περίοδο 2010-2015 είναι απολύτως ακριβή και αξιόπιστα σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο.

Η ίδια αποκάλυψε ότι εστάλη κείμενο στην κυβέρνηση και ειδικά προς τον κ. Τσακαλώτο, με το οποίο ζητείται «να ξεκαθαριστούν οι υπόνοιες για τα στοιχεία», ενώ συνέστησε στο ίδιο μήκος τις ελληνικές αρχές «να στηρίξουν και να προστατεύσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων», ενώ για να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες συμπλήρωσε προειδοποιητικά, πως «παρερμηνείες για τα στατιστικά που σχετίζονται με μελλοντικές διαθέσεις κεφαλαίων, μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες».

Με τη σειρά της η κυρία Γεροβασίλη, γνωστοποίησε το περιεχόμενο απαντητικής επιστολής προς την Κομισιόν του υπουργού Οικονομικών, στην οποία ο Ε. Τσακαλώτος σημείωνε την αντίφαση ανάμεσα στην διαβεβαίωση της Κομισιόν ότι δεν εμπλέκεται σε δικαστικές υποθέσεις χωρών-μελών, ζητώντας όμως ουσιαστικά την άρση της δίωξης κατά του κ. Γεωργίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κας Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε την έκπληξή του για την επιστολή της Ε.Ε. προς το πρόσωπό του, τονίζοντας ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση - κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός - τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.