ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έφτασε η... ημέρα της κρίσης για το τηλεοπτικό τοπίο

08:34 - 30 Αυγ 2016 | Πολιτική
Έφτασε η... ημέρα της κρίσης για το τηλεοπτικό τοπίο
Έφτασε η μέρα για την πολυσυζητημένη δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών «πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου», εν μέσω αντιδράσεων για τη διαδικασία.

Από τις 9 π.μ. θα ξεκινήσει η δημοπράτηση, με τους συμμετέχοντες να έχουν αρχίσει να φτάνουν από τις 7 π.μ., έχοντας ακόμα και βαλίτσες μαζί τους, αφού θα χρειαστεί να μείνουν στο κτίριο για τις επόμενες 48 ώρες.

 

adeies

 

Υπενθυμίζεται ότι το κανάλι Ε του επιχειρηματία Βρυώνη τέθηκε εκτός διαγωνισμού χτες το απόγευμα, με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

 

Πλέον, οι εναπομείναντες είναι οι εξής: τέσσερις είναι ήδη καναλάρχες (Αλαφούζος - Σκάι, ΑNT1 - Κυριακού, Star - Βαρδινογιάννης, Alpha – Κοντομηνάς) και τέσσερις αποτελούν τους νέους παίκτες (Μαρινάκης – Alter Ego, Ιβαν Σαββίδης – Dimera, Βλαδίμηρος Καλογρίτσας – την ομόνυμη εταιρία του, Γιάννης Βαρδινογιάννης – Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος).

 

Μαντζουράνης: Δεν ήμουν δικηγόρος του Μαρινάκη

 

Να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha έθεσε ερωτηματικό για την εγκυρότητα της διαδικασίας, αναφέροντας ότι ο νομικός σύμβουλος του Δημοσίου για τις τηλεοπτικές άδειες, Γιάννης Μαντζουράνης, είναι δικηγόρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και ότι τον είχε εκπροσωπήσει σε δίκη τον Ιούλιο.

 

Ο κ. Μαντζουράνης διέψευσε (στην «Εφημερίδα των Συντακτών») τον ισχυρισμό, αναφέροντας ότι στην εν λόγω δίκη δεν εκπροσωπούσε τον κ. Μαρινάκη αλλά τον συγκατηγορούμενό του Θεόδωρο Κουρίδη, ενώ όπως είπε ο ίδιος εκπροσωπεί και τον κ. Κοντομηνά σε υπόθεσή του.

 

Εκτός διαγωνισμού ο Βρυώνης, εντός ο Καλογρίτσας

 

Αντιδράσεις προκάλεσε χτες ο αποκλεισμός του ομίλου Βρυώνη από τη διαγωνιστική διαδικασία, ο οποίος κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, καθώς κατέθεσε μεταβιβάσιμη εγγυητική επιστολή διάρκειας 36 ημερών και όχι μη μεταβιβάσιμη διάρκειας 365 ημερών, όπως απαιτείτο.

 

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης γνωστοποιεί ότι «η εγγυητική επιστολή του υποψηφίου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV), δεν πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο και την προκήρυξη προϋποθέσεις, και για αυτό δεν γίνεται αποδεκτή, επειδή έχει συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 799, έχει διάρκεια ισχύος τριάντα έξι (36) ημέρες και είναι μεταβιβάσιμη, ενώ η υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας (Παράρτημα ΙΙ) ορίζει ότι αυτή πρέπει να συνταχθεί κατά το πρότυπο ΜΤ 760, να έχει διάρκεια ισχύος τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες και να μην είναι μεταβιβάσιμη».

 

Αντίθετα θα συμμετάσχει κανονικά στο διαγωνισμό ο Χρ. Καλογρίτσας παρότι κατηγορήθηκε ότι υπέβαλε εκπρόθεσμα την εγγυητική του επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και υπήρξαν ενστάσεις και διαμαρτυρίες από τους άλλους υποψήφιους.

 

Σύμφωνα με τις ενστάσεις των υποψηφίων, η προθεσμία για την υποβολή της εγγυητικής επιστολής ήταν έως τις 3 το μεσημέρι ενώ ο κ. Καλογρίτσας την κατέθεσε με 40 λεπτά καθυστέρηση, δηλαδή στις 15.40.

 

Πηγές από την Γενική Γραμματεία αναφέρουν ότι η Επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού απέρριψε τις ενστάσεις των 8 κατά Καλογρίτσα, λέγοντας ότι σύμφωνα με το κείμενο της προκήρυξης, η εγγυητική επιστολή πρέπει να κατατεθεί έως την παραμονή της διαδικασίας, χωρίς συγκεκριμένη ώρα εκπνοής της προθεσμίας, άρα η λήξη θεωρητικά είναι τα μεσάνυχτα.

 

Από την πλευρά τους, οι οκτώ υποψήφιοι αναφέρουν ότι όταν ένας εξ αυτών πήγε στις 3.02 το μεσημέρι να διορθώσει κάτι, του είπαν ότι το πρωτόκολλο έχει κλείσει και καταγγέλλουν ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση για την αιφνίδια... επέκταση του ωραρίου μιας υπηρεσίας για την οποία το πρωί τους έλεγαν ότι κλείνει στις τρεις. Από τη Γενική Γραμματεία πάντως επιμένουν ότι δεν υπάρχει αποκλεισμός κανενός συμμετέχοντα και ότι αύριο θα μετέχουν κανονικά στη δημοπρασία.

 

Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός

 

Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελη επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες.

 

Κατά τη δημοπρασία θα απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε ενσύρματης ή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

 

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

 

Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ.

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί.

 

Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 30 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.