ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας:«Δεν αφήνουμε τη χώρα στο σκοτάδι-Στόχος η είσοδος στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις»

11:10 - 28 Σεπ 2016 | Πολιτική
Τσίπρας:«Δεν αφήνουμε τη χώρα στο σκοτάδι-Στόχος η είσοδος στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις»
Με μια συνολική τοποθέτηση για θέματα επικαιρότητας ξεκίνησε την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για θέματα Παιδείας ο Αλέξης Τσίπρας. Αφού ζήτησε την ανοχή του Προέδρου της Βουλής εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση

«Η σημερινή συζήτηση μου δίνει μια καλή ευκαιρία να βάλω κάποια πράγματα στην θέση τους» ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε «Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες έλεγε ο Χένγκελ αλλά δεν είναι. Έχουν όλοι την εντύπωση ότι είμαστε ίδιοι αλλά δεν είμαστε».

«Όλα όσα μας έφεραν ως εδώ έχουν αυτουργούς. Είμαστε εδώ για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια. Αυτές τις μέρες κλείνει οριστικά ο κύκλος της νέας αξιολόγησης και θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Το 2017 αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για πρώτη φορά έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας. Έχει μειωθεί 4 μονάδες από όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση. Η 2η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της. Το ζήτημα του χρέους είναι αντικείμενο συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο και έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε εξελίξεις. Περιμένουμε σημαντική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. Όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους.» είπε ο πρωθυπουργός.

«Έγιναν με σκληρή δουλειά και με διαρκή έγνοια για την κοινωνία και τους πιο αδύναμους. Προστατεύσαμε τα λαϊκά στρώματα με την προστασία της Α κατοικίας, την ανακατανομή των βαρών και την στήριξη του κοινωνικού κράτους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για τις τακτικές της κυβέρνησης στο ζήτημα των εργασιακών και της διαπραγμάτευσης ανέφερε πως «Θα αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Γνωρίζουμε ότι σε αυτή τη μάχη η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο δε θα συμμετάσχει. Έχετε προστρέξει να υποστηρίξετε μερικές από τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Η ΝΔ πρεσβεύει απολύσεις, ξεπούλημα του κράτους και ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και εκεί είναι η διαφορά μας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν έκρυψε ότι έχει πρόβλημα με την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.

«Είστε για άλλη μια φορά απέναντι στην διαπραγματευτική μας προσπάθεια να ανακτήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είσαστε απέναντι στο εσωτερικό μέτωπο. Στον αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής που δημιουργήσατε εσείς και ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό. Παίζεται η τρίτη πράξη ενός έργου που έχουμε βαρεθεί. Της αριστερής παρένθεσης. Παίξατε τα ρέστα στα την εποχή της πιστωτικής ασφυξίας. Στο δημοψήφισμα και τις εκλογές ο κόσμος σας κατέταξε εκεί που σας κατέταξε. Παίξατε τα ρέστα σας ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και ευτυχώς χάσατε. Τώρα κάνετε το ίδιο. Με αυτούς που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη να πληρώσουν. Πλέον όμως, δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τα δικά σας κόμματα. Και τολμάτε να κουνάτε το δάκτυλο στην αριστερά για το ηθικό πλεονέκτημα. Τα κόμματα που μοίραζαν ασυλία στους εαυτούς τους για να παίρνουν θαλασσοδάνεια αλλά και οι ημέτεροι. Τα κόμματα της Siemens του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων των υποκλοπών της παράγκας στο ποδόσφαιρο. Από το πρώτο δευτερόλεπτο κάνατε ότι περνούσε από το χέρι σας για να ακυρώσετε τον διαγωνισμό για τις άδειες. Απειλήσατε υπουργούς. προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε την δικαιοσύνη. Απειλείτε δημόσιους υπαλλήλους. Φτάσατε στο σημείο να τάξετε στους καναλάρχες ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά. 255 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία σε περίοδο κρίσης που τα έχει ανάγκη ο λαός. Τους δίνατε αφειδώς δάνεια και δεν έχετε να ζητήσετε μια συγγνώμη αλλά ζητάτε να επιστρέψουμε τα χρήματα. Κάνετε ότι μπορείτε να τον απονομιμοποιήσετε» και συνέχισε λέγοντας «Το καλοκαίρι μας κατηγορούσατε ότι θέλουμε να κλείσουμε το κανάλι του κυρίου Αλαφούζου. Και ο ΣΚΑΪ πήρε πρώτος άδεια. Μετά μας κατηγορούσατε ότι στηρίζαμε τον Καλογρίτσα για να φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ TV. Και με το πρώτο στραβοπάτημα βγήκε από τον διαγωνισμό. Τι έχετε να πείτε τώρα; Κάποια στιγμή τελειώνουν τα επιχειρήματα. Μιλήσατε και για δήθεν μεγάλο σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μην μιλάτε για σχοινί. Δεν θα βρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από κανένα δάνειο αλλά τους εαυτούς σας θα βρείτε».

«Να ψάξετε στα δικά σας βιβλία για τα δικά σας δάνεια. 200 εκατομμύρια χρωστά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σύντομα έρχεται το πόρισμα της εξεταστικής και τότε θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος. Ότι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοι σας θα περάσουν από το ταμείο» προκάλεσε τους συναδέλφους του από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όσον αφορά τα θέματα της παιδείας ο πρωθυπουργός αφού είπε ότι «θέλουμε φτιάξουμε τον πολίτη του 21ου αιώνα» κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν είστε με την ποιότητα αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα στον χώρο της εκπαίδευσης».

«Οι μεταρρυθμίσεις σας έδειξαν έναν ιδιότυπο συμπλεγματισμό απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Είχατε μια λογική αρχοντοχωριάτη γιατί τα συμβούλια διοίκησης ήταν κακές αντιγραφές άλλων πρακτικών» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος προσθέτοντας ότι «δεν είστε με την αριστεία αλλά τον ελιτισμό, με τα ακριβά σχολεία των λίγων».

«Εμείς είμαστε υπέρ της εκπαίδευσης των ίσων ευκαιριών, προσέξτε όχι των ίδιων» είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κράτησε στο 2,8% του ΑΕΠ για την Παιδεία - παραδεχόμενος ότι δεν είναι υψηλό ποσοστό. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, προς τους βουλευτές της ΝΔ «εσείς που περιφέρετε το κοστούμι του Ευρωπαίου να μας πείτε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε το 1,8% του ΑΕΠ και θα ήθελε να λέγεται ευρωπαϊκή».

«Εμείς προχωρήσαμε σε μεταρρύθμιση όχι σε μια λογική από το κεφάλι προς τα πόδια και γι αυτό ξεκινήσαμε από το δημοτικό».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών λέγοντας ότι δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα και προσθέτοντας ότι ούτε οι ώρες μειώνονται ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο δόγμα αφού είναι βασικό για τη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Σημείωσε, δε, ότι την ευθύνη έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που οφείλει να λαμβάνει υπόψη τους τις παραδοχές της επιστήμης και της θεολογίας. «Φέτος θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΙΕΠ αλλά ο διάλογος δεν θα σταματήσει. Στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει αξιολόγηση για να προχωρήσει η συγγραφή του νέου βιβλίου για το μάθημα»

«Σεβόμαστε την Εκκλησία αναγνωρίζουμε την παρουσία της στο διάβα της ιστορίας, συζητούμε όμως σε πνεύμα διακριτών ρόλων. Αναγνωρίζουμε, επίσης, στην πλειονότητα των ιεραρχών το ρόλο που έχουν παίξει στο προσφυγικό ζήτημα. Η συζήτηση ξεκινά με τη βάση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους» κατέληξε για το θέμα ο πρωθυπουργός.

Για τους αιώνιους φοιτητές είπε ότι το ζήτημα δεν είναι να τους κόψεις αλλά να μην τους γεννά το πανεπιστήμιο υποστηρίζοντας ότι αυτό θα γίνει αν αλλάξει το σύστημα των εξετάσεων.

Προανήγγειλε επίσης έναρξη διαγωνισμών για την κατασκευή φοιτητικών εστιών.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:47 - 28 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.