ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό μετά την απόφαση του ΣτΕ-Δεν κλείνουν τα κανάλια

08:11 - 27 Οκτ 2016 | Πολιτική
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό μετά την απόφαση του ΣτΕ-Δεν κλείνουν τα κανάλια
Σε μια απόφαση «βόμβα», με απροσδιόριστες ακόμα συνέπειες για το πολιτικό σκηνικό, κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ο νόμος 4339/2015, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι αντισυνταγματικός.

Η κυβέρνηση υποδέχτηκε την απόφαση με οργή, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, να δηλώνει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές, αλλά κρίνονται, και να προσθέτει ότι «η ασυδοσία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα». Μάλιστα, η κ. Γεροβασίλη ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα επιμείνει καταθέτοντας νέο σχέδιο νόμου τη Δευτέρα.

 

«Επιστρέφουμε σε καθεστώς ανομίας, στο καθεστώς ανομίας των προηγούμενων ετών» ήταν άλλωστε το πρώτο σχόλιο κυβερνητικών πηγών μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.

 

Εκτοξεύοντας «βολές» στο ΣτΕ, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το "μαύρο" στην ΕΡΤ».

 

«Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες. Η επιστροφή των χρημάτων στερεί από τον προϋπολογισμό πόρους 255 εκατ. ευρώ, που η κοινωνία έχει ανάγκη», είπε εν συνεχεία, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί στο προηγούμενο «αντισυνταγματικό» καθεστώς.

 

«Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.

 

Τη βούληση της κυβέρνησης να επιμείνει εξέφρασε και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι η «η αεροπειρατεία στην Ελλάδα δεν θα συνεχιστεί» και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «είναι προετοιμασμένη» και ότι θα καταθέσει τη Δευτέρα νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Μάλιστα, προλαβαίνοντας τα αναμενόμενα εκλογικά σενάρια, ο κ. Παππάς επανέλαβε τη φράση του πρωθυπουργού «Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις».

 

Επομένως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή με την οποία θα χαρακτηρίζει ως «προσωρινούς αδειούχους» και τις οκτώ εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, εφόσον όμως δεχθούν να πληρώσουν ένα ενδεικτικό τίμημα κατοχής της τηλεοπτικής συχνότητας, το οποίο θα ανέρχεται στα επτά εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Στους αδειούχους αυτούς δεν θα περιλαμβάνονται αυτοί που αποκλείστηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις.

 

«Θα είναι μια ρύθμιση – γέφυρα που θα τακτοποιεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι να διαβάσουμε το σκεπτικό της απόφασης και συντάξουμε νέο νόμο» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας οτι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην συνεχιστεί το «τζάμπα» και η «αεροπειρατεία» στα κανάλια. Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, για να λάβουν προσωρινή άδεια οι οκτώ εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν (για αριθμό απασχολουμένων, υποδομές και πρόγραμμα) και να καταβάλουν ένα προσωρινό τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί στα επτά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

 

Εφόσον λοιπόν καταβάλλουν και το τίμημα αυτό, δικαίωμα προσωρινής λειτουργίας θα έχουν άμεσα οι τέσσερις εταιρείες που επικράτησαν στον διαγωνισμό (ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΪ, ALTER EGO και DIMERA), οι τρεις που πρόσφεραν χαμηλότερα ποσά (ALPHA, STAR και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ), αλλά και και η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα που πλειοδότησε αλλά αποκλείστηκε μετά τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων.

 

Αντιθέτως δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν προσωρινή άδεια οι σταθμοί MEGA ,EPSILON και ART που αποκλείστηκαν για τυπικούς λόγους από τον διαγωνισμό.

 

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή Διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε έπειτα από πεντέμισι ώρες συνεδρίασης στις έντεκα χθες το βράδυ και με ψήφους 14 έναντι 11 έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά και ιδίως το άρθρο 2Α με το οποίο μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες αδειοδότησης από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την χθεσινή συνεδρίαση, επικράτησε και πάλι ένταση μεταξύ των μελών του δικαστηρίου, ενώ μάλιστα η συζήτηση διακόπηκε δύο φορές και πραγματοποιήθηκαν δύο σύντομα διαλείμματα προκειμένου να αποφορτιστεί η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

 

Αποχώρηση Τσίπρα και εκλογές ζητεί η ΝΔ

 

«H αποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.


Αναλυτικά το σχόλιο της Ν.Δ.:

 

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας. Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

 

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Τελευταία τροποποίηση στις 08:55 - 27 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.